torsdag 5 april 2012

Stinas Prao - Restaurang Prinsen

Prao
Jag har praoat två veckor på Restaurang Prinsen, som ligger mitt i Stockholm. På restaurangprinsen.eu,deras hemsida, beskriver de restaurangen så här:
"Ett brasserie och bistro mitt i stan! En antik miljö i en modern bistro som lägger ned kärlek på mat, vin och en personlig varm servicei en patinerad atmosfär - sedan 1897!"
Allting var jättefint och de flesta gästerna var eliten i Stockholm. Jag fick t.ex. servera Magnus Uggla.

Det jag har fått göra under praoen är att duka, plocka bord, vika servetter, putsa bestick och hälla upp massor av olika drycker. När jag kom första dagen visade de mig runt på restaurangen och jag fick lära mig deras rutiner. 

Arbetsmiljön på restaurangen var något väldigt viktigt. Man skulle vara noga med att
tvätta händer m.m. för att undvika sjukfaktorer. Personalen på restaurangen trivdes mycket bra och alla var mycket trevliga. Chefen på restaurangen har stort ansvar för löner, att friskfaktorerna fungerar och massor av andra saker, som att det ska vara regelbunden städning och samma regler ska gälla för alla. Det med friskfaktorerna regleras bland annat av arbetsmiljölagen.

Det finns också något som heter friskfaktor och det är vad man kan underlätta för att må psykiskt bra.

I restaurangen så är den fysiska miljön mycket viktig och då menar man ljud och ljus. Man måste hela tiden tänka på hur det skulle se ut utan ljus. Och sedan vad händer om vi inte har ljud? Kan man underlätta skador m.m?

Sedan så finns det också något som heter psykiska miljön och det är något man får arbeta med hela tiden. Ett ex. är all stress under lunchen och kvällarna. Det blir stressigt under lunchen och kvällarna för att man får massor av beställningar samtidigt och man bli då frustrerad vet inte riktigt vad man ska göra och vem som har gjort vad. Det gäller att man är noggrann, eftersom gästerna är kräsna.

Sedan ska man vara social mot alla på arbetsplatsen och det menas med att man ska kunna kommunicera med allt och alla. Man ska inte vara otrevlig utan man ska vara snäll så att alla trivs. Då trivs man även bättre själv.

Jag intervjuade två personer(Cecilia och Ulla) de svarade nästan likadant så det den ena inte sade, svarade den andra. Sammanställning av intervjerna:

Det jobbar ungefär 40 stycken på arbetsplatsen. Fördelningen mellan män och kvinnor är väldigt ojämn. Det är ungefär 70% män på arbetsplatsen och resten 30% kvinnor.

*För att få jobba på arbetsplatsen måste man ha gått i en resturangskola. Man ska ha 6 års yrkesvana och sedan ska man t.ex. ha vinkunskaper.

*Den jag intervjuade valde inte riktigt detta yrke. Hon jobbade först på försäkringskassan och sedan blev tillfrågad om hon kunde ställa upp och jobba i en resturang en dag p.g.a att det var brist på personal. Hon hade aldrig jobbat inom resturangbranchen innan och ställde upp den dagen och sedan tyckte hon det var enormt roligt och fick sedan anställning i branchen och så sade hon upp sig på försäkringskassan.

*Arbetstiderna på resturangen är skift och sedan har man ingen "normal" lunch, utan man äter före lunchrushen börjar.

*Arbetsmiljön på resturangen är mycket bra. Det är rent och frächt men det finns det en del risker. Ett e.x. är trapporna i resturangens kök. Det är 2 våningskök. Du kan halka eller ramla i trappan om du inte är uppmärksam.

*Arbetet är väldigt fysiskt krävande. Det föregår massvis med stress i resturangen speciellt under lunchen från 11.30-13.30. Man blir stressad när allt folk kommer samtidigt och man ska vara på alla platser samtidigt. Nästan alla i personalen kommer  10.30-14-30 och från 14.30-17.00 kan de t.ex. gå och träna eller annat. Sedan kommer de tillbaka till resturangen för att jobba kväll.

*Ljudnivån på arbetsplatsen är förfärlig. Det är en riktig hög ljudnivå på resturangen, speciellt under lunchen. En av sakerna till varför det är hög ljudnivå kan vara för att det finns mycket klinkers t.ex. på golvet och sedan är det riktigt högt tak. Dessutom blir det mycket "klirr" av alla bestick och tallrickar.

*De 3 största fördelarna med arbetet är att man får träffa folk, det är mycket att göra och man jobbar med så många olika personer. Nackdelarna på resturangen är arbetsskador, förslitningsskador och de oregelbundna arbetstiderna.

*Ingångslönen på resturangen bestäms efter avtal mellan chef och person. Lönenivån inom restaurangbranschen är en av de sämsta lönerna i hela arbetsmarknaden, enligt dem själva. De intervjuade anser att man inte kan påverka sin lön sin lön på något sätt alls. Det finns heller inga speciella förmåner inom arbetet, anser dem. Men chefen har inte samma åsikt.

*Män och kvinnor i resturangen har exakt likadan lön. Det är ingen diskriminering mellan män eller kvinnor man får den lön man bestämt med chefen beroende på arbetsuppgifterna och vilka tider man jobbar.

*Det fackförbund som gället på arbetsplatsen är HRF= Hotell Resturang Förbundet
 HRF skickar personer som gått i en resturang skola eller någon slags utbildning i minst 6 år. De får testa att jobba och sedan väljer chefen ifall de får jobba kvar eller ej.

*Den jag intervjuade sade också att jobba inom resturangbranchen är ingen rekomendation, pga. ovan nämnda nackdelar.

Egna tankar

Arbetsmiljön var mycket bra och det var inte som under 1800-talet på industriella revolutionen i Sverige. Det var mycket renare, man hade skyddade maskiner och sedan hade man tillgång till fordon fram och tillbaks till jobbet. Det dåliga med fordon som t.ex. bilar, bussar eller tåg är att de släpper ut massor av avgaser som vi människor inte behöver andas in. Växterna behöver koldioxid men vi människor behöver syra från växterna. Jag tycker att förbättringen sedan den industriella revolutionen är mycket bra för att då minskar man sjukfaktorerna.
Jag tycker att det är bra att de endast tar emot folk med 6 års erfarenhet eller mer för att då blir det proffsigare och man kan lita på personen så att det blir rätt.
Själv har jag tyckt att det har varit enormt roligt att praoa. Jag praoade mellan klockan 10.00-16.00/16.30 Man fick ta del av hur det är att komma ut i arbetslivet. De uppskattade mitt arbete väldigt mycket och jag fick en brosch som det står Prinsen på. Denna får inte alla utan endast sådana som de anser är ambassadörer för restaurangen.




Här är länken till restaurangen, där ni kan hitta lite bilder och annant smått och gott. Glad påsk!!
http://restaurangprinsen.eu/ 


1 kommentar:

  1. Hej! Det verkar som om du har haft en bra prao med lite kändisinslag :-) Att vara noggrann är en viktig del i det yrket du har provat på och det gäller att ha en bra överblick över allt som händer. En bra lärdom att ta med sig från sin prao.

    Ha ett bra lov så ses vi snart!
    /Mia

    SvaraRadera