torsdag 5 april 2012

Paulinas Prao


Hejsan! Jag har Praoat på café Cloud i Kista, och även på bageriet Complé. Det är samma ägare som äger tre Caféer i Kista, och även ett bageri/kök. Så jag har varit lite överallt och provat på. Men mest på Café Cloud. Jag tycker att det har varit roligt, men det blev lite långtråkigt på mornarna för då var det inte så mycket folk, så då stod man bara i caféet och väntade på att någon skulle komma och köpa något. Jag fick lära mig att ta hand om kassan, göra olika maträtter/bakelser och drickor.  Det kunde bli rätt så högljutt ibland. Genom att caféet ligger precis bredvid en lekhörna för barn. Nere i bageriet så var det många maskiner som var igång och lät högt. Trivseln på caféet och i bageriet var bra. Det var rent och fräscha lokaler.
Relationerna mellan dom anställda var jätte bra. Alla var trevliga och skämtade med varandra.

Hur många arbetar på arbetsplatsen? Hur är fördelningen mellan kvinnor och män?
Det är mellan 20-30 anställda. Mer än hälften av dom anställda är män. De kvinnor som arbetar här är oftast uppe i caféet och serverar. Männen bruka vara i både bageriet och i caféerna.

Vilken utbildning måste man ha för att få jobba på arbetsplatsen?
Om man ska stå i caféet så är det ingen speciell utbildning man måste ha. Men om ska jobba i bageriet/köket är det bra om man är utbildad till Bagare/Kock.

Hur är arbetstiderna? 
Hur lång är lunchen?
Arbetstiderna kan variera från vecka till vecka. Men om man ska jobba i caféet så är det 9.00-17.00. ibland kan det även vara 9.00-21.00. På morgonen så har man en rast i en kvart. Där man brukar äta sin frukost. Sen har man lunch i en halvtimma, och sedan har man en till rast på 15 minuter senare på eftermiddagen. Men om man ville så kunde man lägga ihop rasterna så man fick en timmas lunch.

Hur är arbetsmiljön? 
Finns det risker i arbetet? 
Är arbetet fysiskt krävande? 
Förekommer det stress och i så fall på vilket sätt?
Hur är ljudnivån på arbetsplatsen?
Arbetsmiljön försöker vi hålla på topp. Men nere i bageriet är det lätt att det kan bli lite smutsigt ibland. Genom att vi är så många som bakar och spiller. Men det är viktigt att det är rent och fräscht, så självklart gör vi alla vårat bästa med att hålla efter oss. När man arbetar nere i bageriet så krävs det fysiskt arbete. Man både bär tunga saker och arbetar med händerna. Vilket kan leda till att man kan få ryggskador. Det kan också vara högaljud i bageriet, på grund av alla maskiner som är igång ibland. Det är också högaljutt på caféerna. Eftersom att dem ligger i ett köpcentrum som det brukar vara mycket folk i.
Det kan bli stressigt när det är många kunder. Vilket kan skada en psykosocialt.

Vilka är de tre största fördelarna med arbetet? 
Vilka nackdelarna finns det?
Det är ju såklart att man får träffa (oftast) trevliga kunder, och arbetskamraterna är trevliga. Det är ju också väldigt roligt att baka!
Nackdelarna är att det kan bli högljutt, och att det är många tunga saker som man ska bära från café till café.

Mina fördelar: gratis god mat och fika! :D

Under industriella tiden var arbetsmiljön väldigt dålig. Maskinerna som man använde hade oftast inget skydd omkring sig. Så det var väldigt lätt att man kunde skada sig. Nu idag så är vi bra på att använda skydd som hjälper oss mot skador och sådant. Det var barn som arbetade, och dagarna va långa. Nu idag så har Sverige satt en ålder på när man får börja jobba.  Under den tiden så fanns det inte heller arbetsmiljölagar. Vilket finns idag. Men det finns fortfarande länder runt om i världen som inte har det.





 


GLAD PÅSK! :D

4 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Det verkar väldigt kul där, glassen var väldigt god när jag var där ;) Tycker du att det är bra att ha många kollegor eller är det bättre att det är färre som jobbar på samma ställe ? / Ida

    SvaraRadera
  3. Det verkade mycket roligt! Fick du hjälpa till att baka något? Har caférna något sammarbete med något fackförbund?//Stina:)

    SvaraRadera
  4. Hej! Det verkar som om du har haft en bra prao. Förstår att arbetet kunde bli lite långtråkigt då det inte var några kunder. Kul att du fick ta hand om kassan också.

    Ha ett bra lov!
    /Mia

    SvaraRadera