onsdag 4 april 2012

Helenas Prao :)




Hejsan alllihopa!
Jag har praoat på RC chokladfabrik nere i Sigtuna. Det har varit mycket roligt och man har fått lärt sig att göra massor med nya saker. Vad jag tycker har varit roligst med prao är att se hur man har det i "vuxenlivet" att man har ett specifikt ämne man utgår ifrån , själv tycker jag det är mycket enklare och roligare. Det är också ett snabbare sett att utvecklas på.

på RC jobbar det ungefär 12 personer pojkar och flickor, dem flesta pojkarna jobbar inom bageriet och jobbar nästa alltid natt. Och alla tjejer jobbar nästan bara i serveringen och med att dekorera eller paketera in alla praliner i små askar eller påsar.På RC är alla välkomna vilket gör att man får en glad känsla när man går till jobbet vilket är en väldigt viktig friskfaktor, man ska inte behöva ha någon speciell utbildning men självklart vill vi att man ska ha gått ut skolan innan man sätter dem som fulltids anställda. Men utbildningen som skulle ha krävts är i sånnafall resturang eller bageri utbildning. Kina hette hon som jag interjuvade och hon valde sitt arbete för att det har alltid varit hennes drömyrke, hon har alltid velat att servera och ha mycket folk runt omkring sig. Hon gillar också att serva folk att ta hand om folk och få någon att lee.Så en chokladfabrik är hennes ställe tycker hon.
Arbetstiderna här är lite olika. Dem som jobbar inom bageriet börjar och jobba klockan 00.00 med brödet som ska vara klart till frukost då kunderna kommer. och med alla bullar och att dekorera dem mera avanserade tårtorna. Dem gör också alla beställningar om någon som ska gifta sig har beställt någoting. Men annars dem som jobbar i serveringen och jobba lite olika men man försöker endå att bara jobba 8½ timme om dagen. Men det blir aalltid mer eller mindre vissa dagar.
Lunchen har man ingen speciell tid man måste passa man går och äter och när man har ätit upp så går man tillbaka till sitt arbete, men i ungefär en halvtimme.
Arbetsmiljön är bra det är ingen risk för bullerskador eller för högtljud.
men Dem fysiska sakerna är väll att det finns många varma ugnar och många stora mjölpåsar som är väldigt tunga. Man står upp hela dagarna också så de tar ganska mycket på krafterna. Men bortsett ifrån alla sjukfaktorer så finns det många friskfaktorer som tillexempelt att man har många roliga arbetskollegor och härliga dofter så blir det stor del i  med att det finns några små sjukfaktorer.
Dem största fördelarna med det här jobbet är att arbetstiderna är ganska varierande, man hr en stor del med att säga till om, och eftersom vi är så många som jobbar så kan man oftast ta en dag i veckan ledigt. Man kan också göra så att om man igentligen skulle komma till jobbet klockan 08.00 , så kommer man klockan 9,30 istället.
Men då måste man ju arbeta längre dagar. Eller tvärtom man kommer tidigare  och slutar tidigare.
Det finns många posetiva saker med att jobba på en chokladfabrik , självklart att man får äta allting som inte är så fint att man kan sälja det i skltfönstret. Att man har det mycket socialt och får många nya vänner, också alla stammisar som kommer in på morgonen och vill ha sin frukost som alltid ser lika dan ut, Det är roligt.
Det tråkiga med jobbet är nog att vi inte har en fast anställd diskare, för det blir ganska mycket disk och det är inte så roligt att diska..
Lönen är runt 23.000 + OB i månaden. OB är att om man tillexempelt då som bagare så jobbar man på natten och det är ju inte något man vill göra så då får man lite extra pengar. Eller om man jobbar på helgen.
Fackförbunden som är heter , hotell och resturang , dem har också en som heter casino.


Glad påsk :D





3 kommentarer:

  1. Hej helena! Hoppas din prao har varit bra, för det har min. Det är en ganska stor skillnad på våra arbetsplatser. Där jag arbetade så var det ingen bra arbetsmiljö som det verkar vara på RC, utan det var väldigt högljut och dammigt och sen fanns det stora risker i arbetet. Man använde sig till exempel av stora maskiner som man lätt kunde kapa av sig fingrarna med om man inte passade sig och att man bär jätte tunga fönster och det utsätter ryggen för skada. Om du vill veta mer om min prao så kan du läsa min intervju med Johan som jag ska lägga upp strax. Vi ses i skolan eller på lovet! GLADPÅSK! :D / My

    SvaraRadera
  2. Oj vad mumsigt allt ser ut ! Din pojkvän har tur som har en flickvän som har lärt sig att baka så bra! Jag hoppas att ingen skadar sig där och din text var väldigt intressant! Din och min arbetsplats är jätte annorlunda för att vi hade nästan inga stora risker på mitt jobb. Hoppas du har det super!



    Kram Jordan

    SvaraRadera
  3. Hej Helena! Det verkar som om du har haft en "god" praoperiod. Intressant att killarna på arbetsplatsen jobbar i produktionen och tjejerna ute i butiken.
    Mycket fina bilder!
    Ha ett skönt påsklov!
    /Mia

    SvaraRadera