torsdag 5 april 2012

Fribergaskolan- Idas Prao

Hej!
Under den här veckan så har jag praoat på Fribergaskolan som ligger i Danderyds komun. Det är en kommunal skola där ca 460 elever går på. Det jobbar 45 lärare på den här skolan och 50 om man räknar med övrig personal som mat tanter, vaktmästare och IT-konsulter. Fribergaskolan är en modern skola där man försöker förbereda eleverna för framtiden de satsar mycket på datorisering och under höstterminen 2012 så ska varje elev få en MacBook . Den fysiska arbetsmiljön är trevlig på skolan det ser ut som ett vanligt högstadium men eleverna har hängt upp massa bilder, målningar och statyer som de har gjort under bildlektionerna. Den psykosociala arbetsmiljön är viktig här på Friberga, det är en skola som jobbar i mot mobbing och de märks i både klassrummen och korridorerna för att det är sällan någon som är utanför och de har roligt.

Jag praoade som SO-assistent till Patrik Eriksson och fick chansen att undervisa under onsdagen. Jag hade 3 lektioner med arbetslaget 7 A ( de tre klasserna var 7 A 1, 7 A 2 och 7 A3 ) . De höll på med Biblisk Historia och Systerreligonerna. Jag gav dem två arbetsblad som de fick arbeta med och sen gick vi igenom svaren på tavlan. Det var kul och man lärde sig mycket utav det. Jag märkte att man bör tala högt och tydligt och gå igenom det dem ska hinna med under lektionen och att man ska vara säker på sin sak och att ha bra självförtroende är en bra kvalitet att ha om man ska jobba som lärare. Men om läraren tycker att området är kul så smittar det av sig på eleverna. En bra lärare ska vara kunnig med självförtroende och dessutom gillar sitt arbete och eleverna. Men humor är plus i kanten.

Min intervju med Patrik.


Patrik Eriksson är en glad man i sina bästa år. Han vet inte riktigt varför han blev lärare men han tyckte att   historia och religion är två mycket roliga ämnen. För att kunna bli lärare så måste man ha lärarhögskoleutbildning. Ens arbetsschema varierar varje termin men man jobbar generellt 45 tim i veckan. Patrik beskriver sitt arbete som givande och han gillar att jobba med unga människor. Det är mycket frihet i yrket även fast lärare ska följa en kursplan men samtidigt som att det är en givande och roligt yrke så kan det bli slitet beskriver han det som. En högskolelärare i Stockholms området tjänar runt 25.000 i månaden men det finns en sak som heter individuell lönepenning så om man jobbar extra eller extra bra så får man mer pengar som kompensation. Förut så var det så att alla fick samma lön eftersom att de jobbade med samma yrke dvs Lärare. Att vara lärare var en jobb för kvinnor men det finns många manliga lärare. På Fribergaskolan så är ungefär hälften av lärarna män. Och männen får faktiskt högre lön än kvinnorna men det är något som inte är så ovanligt i vårt samhälle trots att det är något som motarbetas.
Friskfaktorer och sjukfaktorer är ganska så individuellt enligt mig eftersom att någon kanske blir stressad hur lätt som helst och mår psykiskt dåligt under en lång period medan andra inte alls blir stressade.
Men generellt sätt så är några Friskfaktorer att man får träffa mycket människor och ha kul på sin arbetsplats och fika i lärarrummet under sin lediga tid under dan, och att få se elever utveckla sin kunskap. Sjukfaktorer är oftast att man blir stressad av arbetsmiljon och det kan slita på kroppen t.ex om skolan/klassen låter mycket så kan man få nedsatt hörsel och tinnitus. Sen finns det ju risker som inte är så vanliga som att man kan ramla i en trappa i bryta benet eller snubbla på en sladd och stuka foten.

Jag fick träffa en av skolans skyddsombud Nicklas Nordlander som berättade lite om hur det är att vara skyddsombud. Ungefär mellan två till tre veckor innan det obligatoriska skyddsronden ska genomföras vilket den gör varje läsår så skickar han iväg ett mail till sina kollegor om det känner att något ska behövas tas upp på mötet. Han har även samtal med elevskyddsombudet som har information om vad eleverna tycker ska förbättras på skolan. Det är hans uppgift att se till att skolan är en säker arbetsmiljö och se till att den uppfyller arbetsmiljölagen. På den här skolan så finns det två stycken fackförbud, lärarförbudet och lärarnas riksförbund.

Det finns en lärarbrist i nuläget och det kommer säkert att öka i framtiden så att det kommer att finnas många platser. Det är lite synd eftersom att lärarna är en av de viktigaste jobben i samhället anser jag.
Det har varit kul att praoa på den här skolan eftersom att alla har varit trevliga både lärarna och eleverna. Men det var lite jobbit att åka in hit på morgonen eftersom att det är en rätt så lång resa hit om man åker kommunalt det tog ca 1 och en halv timme att ta pendeln och buss.

Tack för mig och Glad Påsk! 
IDA NYFELT

3 kommentarer:

  1. Hej Ida, du verkade ha det jätte bra på din prao plats. Arbetsmiljön på din prao verkade vara bra, är det stor skillnad mellan Fribergaskolan och S:t Olofs skola. Du kan gärna jämföra den fysiska, psykiska och den psykosocial arbetsmiljön. Kram / din vän Johanna
    P.S Grattis på födelsedagen !

    SvaraRadera
  2. Din praoplats verkade jätterolig och särskilt eftersom att du gillar religion (jag tror i alla fall att du sa det....). Men jag undrar hur var skolan under industriella revolutionen? Var det någon större fördelning mellan kvinnor och män då också? Annars var det en jättebra text! Kram Christina :)

    SvaraRadera
  3. Hej! Det verkar som om du har haft en lärorik prao. Bra att du fick träffa skyddsombudet på arbetsplatsen. Då fick du kunskap om hur ett skyddsombud fungerar.

    Ha ett bra lov!
    /Mia

    SvaraRadera