lördag 7 april 2012

Antons prao!


 

Jag har praoat på Bromma Air Maintenance och Eastair. BAM jobbar med flygplansverkstad, säljer flygplan och reservdelar. Eastair är ett litet bolag med både helikopterflyg och propellerflygplan. De har undervisning, ambulansflyg och sightseeing. Båda ligger i Bromma.

Arbetsmiljö: arbetsmiljölagen inskaffades för att man inte skulle riskera att utsättas för allvarliga skador pga dåliga arbetsförhållande. Luft, ljud, maskiner, arbetslängd och stress påverkar fysiska arbetsmiljön. Även psykosociala arbetsmiljön är viktig som: trivsel, vänner på jobbet, mobbning och konflikter kan påverka arbetsmiljön. Arbetsmiljölagen inskaffades pga skadorna efter den industriella revolutionen här i Sverige, då man insåg att det behövdes en lag så man inte behövde riskera sin hälsa en vanlig arbetsdag.  

Olika faktorer: friskfaktorer gör så man mår bra på en arbetsplats, folk har olika prioriteringar men de vanligaste är: att man lär sig något, att arbetet är varierande, att arbetet meningsfullt och bidrar till något. sjukfaktorer är något man mår dåligt av. Dålig luft, inga vänner på jobbet och dålig belysning är exempel på både psykosociala och fysiska faktorer. Fysiska faktorer är oftast enklare att lösa genom en ny ventelation t. ex men psykosociala faktorer kan vara svårare då personer inte kommer överens och det är svårt att få dem att ändra sig.

Min prao: jag har jobbat i verkstaden på BAM och jobbat med olika saker på Eastair. Arbetstiderna har varit mellan 09.00-17.00 och man har haft tre raster. Två 15 minuters fikaraster på både förmiddag och eftermiddag. man har en timmes lunchrast halv 12.00.
Jag har hjälpt till att skruva, städa, göra kontroller, kolla lufttryck, beställa saker, sortera och flytta grejer. det har varit väldigt lugnt men på sommaren brukar man ibland inte ens hinna med lunch. (Eastair) man har väldigt bra stämning och det är roligt att vara där. Som tack för att jag hade hjälpt till så fick jag en privatlektion i en Robinson 22a (bild). det var väldigt kul men svårt. det var nästan omöjligt att hovra. det krävs väldigt små rörelser för att styra en helikopter.

Sammanfattning intervju med Klara, helikopterpilot på Eastair: det jobbar 15st på arbetsplatsen men endast 1 är tjej. De jobbar på att anlita flera tjejer. För att bli helikopterpilot måste man gå en teorikurs och ha prov i 13 olika ämnen. Man måste också klara att flyga upp. Varför Klara valde pilotyrket var för att det är spännande och varierande. Arbetsmiljön är bra men den kan bli bättre. Det finns risker i arbetet eftersom helikoptern är ett farligt fordon. Arbetet är ganska fysiskt krävande då man bär runt på bensin tankar och drar helikoptern. Det kan vara väldigt lugnt och man kollar youtube hela dagarna men det kan också vara sjukt stressigt som på sommaren. Det är en hög ljudvolym men man skyddar sig mot det för om man får problem med hörseln så tar de tillbaka sin licens. De största fördelarna är att det är varierande, annorlunda och roligt. De nackdelar som finns är att det är mycket pappersarbete, kontroller och man planerar hela tiden. Vad man får för lön är väldigt varierande som beror på vilken helikopter man flyger, om man bara flyger eller gör allt runt omkring också och vad man har för erfarenhet. Det går att att ändra sin lön. Ju bättre man är desto mer förmåner får man. det finns ingen skillnad på män och kvinnors lön sett på kön. Klara hoppas verkligen på en framtid i det här yrket. Miljökraven påverkar dem mycket eftersom flyg inte är så pass miljövänligt, man betalar miljöskatt och så måsta de följa ett buller regelverk. Säkerhetskrav  finns och är viktiga att följa, man går på brand och räddningsövningar varje år och så är de skyldiga att informera passagerarna om säkerheten. om de flyger över ett hav så måste alla bära flytvästar.

 Jämförelse: under industriella revolutionen fanns det ingen säkerhet. Ingen brydde sig om arbetsmiljön det viktiga var att producera så mycket som möjligt. Idag finns det lagar och regler som måste följas, annars så kan man få böter eller i värsta fall fängelse. Idag så måste man vara 16 innan man får jobba men då inte fulltid. Förut var det yngre barn som jobbade inne i fabrikerna. Det tycker jag är bra för om kroppen arbetar hårt innan man växt färdigt så kan det få dåliga konsekvenser. För att följa AML så brukar man gå skyddsronder där man kollar om det finns några brister. Det är bra så man inte fuskar och har dålig miljö.

Glad påsk/ Anton

1 kommentar:

  1. Hej! Spännande prao med flygträning också. Intressant att du intervjuade en kvinnlig pilot och att hon även tog upp att firman arbetar för att få fler tjejer till arbetsplatsen. Pilotyrket är ju ett typiskt killyrke.

    Ha ett bra lov!
    /Mia

    SvaraRadera