torsdag 5 april 2012

Christinas prao! :)



Jag har praoat på Kläppen Ski Resort under denna vecka. Jag fick olika arbetsuppgifter som att stå i kassan, städa lager, hjälpa kunder, markera kläder med prislappar, sätta saker på rea och fixa saker i butiken. Jag tycker att det har varit roligt men ibland lite tråkigt, eftersom att det är lågsäsong och då är det inte lika mycket att göra. Men jag har samtidigt fått se hur det är att jobba hela dagarna istället för att vara i skolan (jobbade från 8.30-17.00). Jag måste säga att det var mycket jobbigare än vad jag trodde för det ligger så mycket jobb bakom allting som man normalt som kunde inte ser. Men det är nog ändå ganska stor chans att jag återvänder om några år för att söka säsongjobb eftersom att det personalen var så rolig där och för att det händer så mycket saker i Kläppen. Som att förra veckan var det Snowboard SM där, vilket skulle ha varit roligt att se.

Inledning:
Arbetsmiljö är hur det är på arbetsplatsen och hur man mår. Det finns tre olika ”grupper” inom detta. Den fysiska, psykiska och sociala. Ibland kallas den psykiska och den sociala för den psykosociala arbetsmiljön. Den fysiska arbetsmiljön omfattar skador, ljus, ljudnivå, temperatur osv. Den psykiska omfattar hur man mår av jobbet. Till exempel om man får stress, för det är för mycket att göra. Den sociala omfattar hur man har det med arbetskompisarna och hur man har det hemma. Om man har konflikter eller känner sig utanför kan man må dåligt och det är det som den sociala arbetsmiljön omfattar.
Friskfaktorer är sådant som gör så att man mår bra på en arbetsplats och de förekommer också hemma. Det finns många olika slags friskfaktorer, och folk prioriterar olika, men dessa brukar vara ganska viktiga: att arbetat är meningsfullt och bidrar till något, att de får ta eget ansvar och att de får lära och utveckla sig. Men precis som det finns friskfaktorer finns det också sjukfaktorer. Sjukfaktorer är det som vi mår dåligt av på jobbet eller i skolan. Till exempel konflikter, mobbning, dålig ventilation osv. De sjukfaktorer som är fysiska är enklare att fixa. Det är till exempel mycket enklare att sätta upp flera lampor om det är dåligt med ljus än att lösa konflikter. Och efter konflikter kan det ta lång tid innan man har förlåtit varandra och blivit kompisar.
Kvinnor blir oftast sjukskrivna på grund av psykosociala problem, medans män drabbas av fysiska problem oftare. År 2009 kostade sjukskrivningar på grund av dålig arbetsmiljö 19 miljarder kronor. Om man kollar statistiskt på varför personer sjukanmäler sig idag, är majoriteten på grund av den psykosociala arbetsmiljön. Arbetsmiljöexperterna menar att det är på grund av stress, otrygghet och de ökade kraven. På en arbetsplats är det chefens ansvar att alla mår bra, men såklart kan man hjälpa till själv.

Sammanfattning av intervju:
I den delen av Kläppen som jag praoade var det två avdelningar, hyra och butik. I allt jobbar 17 personer där, tolv personer på hyran och fem personer i butiken. Dock finns det 3 extra personer som man kan ta in när det blir mycket att göra. Men de flesta jobbar bara säsong, det är bara några få som jobbar året runt. Det behövs arbetskraft året runt för på sommaren görs snow parken och alla backar om till bike parks. Det är cirka 60 % killar som jobbar där och 40 % tjejer. Under ankomstdagarna finns det mycket mer att göra och då kan arbetsdagarna vara längre. Men under en säsong finns det en garantitid, alltså ett speciellt antal timmar som man jobbar under säsongen (12 december – 15 april). De längsta dagarna är från 8.30 – 19.00 och så har man 45 minutters lunch, men ibland jobbar man bara för eller eftermiddag.
Sjukfaktorerna på Kläppen är att det kan vara hög ljudnivå under ankomstdagar och i skidverkstaden, dock används hörselskydd så det inte ska förekomma några hörselskador. Men andra fysiska skador kan också förekomma, till exempel få ryggskador när man städar lagret vilket jag fick göra, och när man lyfter tunga saker, som kartonger och varor. Men psykiska skador kan också förekomma under högsäsongen och ankomstdagar, för då är det mycket folk där som ska ha service samtidigt och snabbt.
Men samtidigt finns det många friskfaktorer på Kläppen. Man kan påverka inköpet, cheferna är oftast där, så om man har frågor kan man enkelt få svar, men samtidigt får man också ta eget ansvar då de ibland sitter i möte eller inte är närvarande. Martin, som jag intervjuade och är butikschef, tycket att de tre största fördelarna med jobbet är att det är meningsfullt, alltså att han får en möjlighet att göra andras semester så bra som möjligt, att det var så nära till skidbackarna och att det är varierande arbetstider och tempo. De tre största nackdelarna med arbetet är att familjelivet kan vara lite krångligt, då man behöver så mycket personal under högsäsongerna och då måste man jobba extra mycket, att det kan vara svårt att få ihop vardagen, som med hämtning och lämning av barn och att man är så beroende av vädret. Men den största fördelen är nog att det är så nära till backen. Det är nog därför att så många ungdomar jobbar där. Och ju fler säsonger som man jobbar där, ju mer rabatt får man i butiken och de kan också köpa skidor och snowboards mycket billigare.
Man behöver ingen utbildning för att jobba där, de kollar mest på omdömen från praktikplatser och andra jobb. Det är säkert ännu en av orsakerna till att så många unga jobbar där. Men såklart är det bra om man har kunskap om skidor och snowboards och har en känsla för service. Martin som jag intervjuade har jobbat inom sportbranschen i 15 år och han började på grund av intresse för sport och service. Han ville inte avslöja sin lön, men han sa att från 16 – 19 år får man lön mest efter sin ålder. Ju äldre, ju fler pengar. Men efter 20 år kollar man bara på personer individuellt och kollar inte på åldern. Men jobb som kräver utbildning, som kok eller skidlärare, som kräver en skidskoleexamen, får man ofta lite högre lön.
Kläppen tillhör fackfördelningen hotell och restaurang som förkortas Hrf.

Jämförning:
Under industrialiseringen fanns det inga säkerheter alls. Då handlade det bara om att producera så mycket till en så lite summa pengar som möjligt. Man struntade totalt i vad folk tyckte. Då började folk protestera och samtidigt bildades fackföreningar. Men idag finns det många lagar och regler som måste överhållas. Till exempel jobbade många unga personer under industriella revolutionen, men idag får man först börja jobba när man är 16 år och då får man inte ens jobba full tid. Arbetsmiljölagen (AML) är en lag som är den viktigaste inom arbetsmiljö. I den lagen står det hur alla jobb ska utföras och vara. Man har gjort olika lagar för olika riktlinjer. Idag finns det också skyddsronder som man går på, för att kolla så att allting är säkert i arbetsmiljön. Man väljer också ut ett skyddsombud, en eller flera av personalen, som har till uppgift att upptäcka brister. Jag tycker såklart att det är bra med AML, skyddsronder och skyddsombud. Det är de som gör att vi mår bra och kan göra vårat bästa på jobbet eller i skolan. Om inte folket hade börjat protestera tror jag inte att vi hade kommit lika långt inom fabriker och framför allt säkerhet och de mänskliga rättigheter som vi är idag.


Hittade ingen bild på där jag praoade, så bjuder på en bild på våran stuga! (den svarta) :)


Glad påsk! / Christina :)

2 kommentarer:

  1. Hej Christina!

    Det verkar som att du har haft en hektisk prao med mycket att göra! men jag hoppas att du lärde dig nånting av det. Jätte bra skriven text, det jag tyckte var bäst var nog att du gemförde med industriella och det ger nog top betyg av Mia-Pia! Vi syns snarare än du tror !

    Kram Jordan

    SvaraRadera
  2. Hej! Det verkar som om du har haft en intressant prao. Bland annat gör du reflektionen att bakom allt ligger mer arbete än vad man tror. Det är en bra lärdom att ta med sig från sin prao.

    Ha ett bra lov!
    /Mia

    SvaraRadera