torsdag 5 april 2012

Emma och Isabelles prao!

Vi har under vecka 14 praoat på Café Valvet på Stora Gatan i Sigtuna. Vi jobbade från 9 till 16. Praon har inte varit så superkul då vi mest har fått diska men de få stunder då vi fick göra något annat så var det helt ok.  På valvet så hade vi inte några förbestämda tider för raster, det berodde på att man inte vet hur mycket folk som kommer alltså varierade vår lunch från dag till dag. På morgonen så var det ganska lugnt och då fixade vi inför lunchen genom att torka bord, sopa, fylla på läsk, öl och juice och plocka fram bord och stolar till uteserveringen. När vi var färdiga med det och det fortfarande inte hade kommit så många kunder så kunde vi sätta oss ner och ta rast.
 Under lunchen när det är mycket kunder som kommer så kan det bli stressigt eftersom att mycket mat ska ut snabbt och det blir mycket disk på samma gång. Andra sjukfaktorer är att man kan få ont i t ex ryggen när man bär tunga grejer och så är det lätt att bränna sig på varma redskap. Den psykosociala arbetsmiljön är bra, det tre anställda känner varandra väl (två av dem är syskon) och de är glada och skämtar med varandra. Vi tycker dock att det var lite konstigt att han som vi intervjuade bara sa att det var tre anställda för under tiden som vi praoade där så var det nästan alltid fem-sex stycken personer på arbetsplatsen. Det tre anställda är alla killar men det var även en mamma till två av killarna där.
Han som vi intervjuade heter Abraham och han tyckte att en stor fördel med jobbet var att man hela tiden får träffa nya människor och att det inte är så krävande jobbmässigt. Nackdelar enligt honom var att det kan vara långa arbetsdagar och att man får jobba obekväma arbetstider som under helger och lov. Han tyckte även att arbetsmiljön var bra men att det alltid finns risker. Ljudnivån är ganska normal. Lönen är olika beroende på ålder, om man är en viss ålder så har man rätt till att få en viss lön. Sedan kan man höja sin lön om man t ex jobbar på bra. Män och kvinnor har samma lön. Vi fick inte reda på vad varje anställd tjänade så vi vet inte om löneskillnaderna var stora. Valvet tillhör inget fackförbund. En anledning till det kan vara att de vill kunna ha sina föräldrar jobbandes där utan att behöva ge en rättvis lön. Abraham sa också att man inte måste ha någon speciell utbildning men man ska helst vara erfaren inom restaurangbranschen. Vi tycker att det är bra att man inte behöver en lång utbildning utan man kan bara börja jobba. Sen så måste man ju ändå vara duktig och trevlig mot kunderna oavsett vad man har för utbildning.
Vi tycker att en av nackdelarna var att jobba över lunchen för då fick vi själva inte äta förens vid 3-tiden. En stor fördel däremot var att när det väl var lunch så fick vi ta vad vi ville! Ibland så blev det lite långtråkigt för att vi inte hade så jättemycket att göra, det kan bero på att vi praoade tillsammans och att det redan jobbade ganska många där men det blev bättre efter några dagar för då vet man var saker står och vad som ska göras. En annan nackdel var att om man tappade en tallrik eller ett glas på golvet så det gick i tusen bitar så lät det över hela lokalen… Den fysiska arbetsmiljön var till mestadels bra, hela lokalen var bra belyst och ute i serveringen var det väldigt rent och fräscht. Sen i förrådet där det förvarade bl.a. drickor så var det mycket saker i vägen och svårt att komma åt men vi fixade det senare i veckan. Kranen i diskrummet var även väldigt varm att hålla i så det var lätt att bränna sig.
I dagens samhälle så måste har vi arbetsmiljölagen och så har man ett skyddsombud. Man måste även gå skyddsronder och se till så att allting fungerar som det ska och att det är säkert. Under industriella revolutionen så hade man inget av det ovanstående och alltså var säkerheten väldigt låg. Det finns fortfarande många länder där säkerheten inte prioriteras och personalen råkar illa ut.
GLAD PÅSK ALLESAMMANS!! / EMMA OCH ISABELLE :D

2 kommentarer:

  1. Hej! Det verkar som om ni har haft en bra prao trots att det var tråkigt att diska :-)Jobbigt med sen lunch och det är ju inte så bra ur ett arbetsmiljöperspektiv.

    Ha ett bra lov!
    /Mia

    SvaraRadera
  2. de värkar som att de har varit roligt att jobba tilsammans men skulle ni kunna ha det som ett sommarjobb eller helg jobb om ni inte bara fick diska / ebba

    SvaraRadera