torsdag 5 april 2012


PRAO V.13-14 2012 PAULIINA


Bakgrund

På min PRAO har jag varit 2 veckor på en reklambyrå på Surbrunnsgatan 33 i Stockholm. Reklambyrån heter Pool och byrån gör mycket reklam åt olika företag som Gröna Lund.

När jag kom till Pool den första måndagen fick jag ett eget skrivbord och en egen dator som jag skulle ha under dem två veckorna jag var där. Jag har fått göra mycket varierade arbetsuppgifter till exempel egna visitkort, reklaminspelning och städat förråd. Pool grundades år 1998 av delägarna Hanna Steiner och Arvid Axland. Dem och Jenny Åberg Hüttner driver fortfarande firman. Genom åren så har Pool vunnit många priser för bra jobb. Dem är även anlitade som föreläsare för att kunna förmedla deras arbetsmetod till andra företag. Citatet som följer summerar verksamheten idag.

”Från starten var vi specialiserade på kommunikation i digitala kanaler och lösningar som bygger relationer och skapar respons. Den kompetensen förblev vår bas när vi breddade vår verksamhet och blev fullservicebyrå några år senare. Interaktion med och mellan konsumenter ansåg vi nämligen inte var bundet till internet.” (http://www.pool.se/#/om-pool)


Inledning

Arbetsmiljön är något som är viktigt på ett jobb. Personalen som jobbar på ett företag ska må bra och känna att dem trivs på sitt jobb. En chef på ett företag har i ansvar att se till att friskfaktorerna fungerar och utvecklas så att inte sjukfaktorerna blir allt fler. Detta regleras bland annat av arbetsmiljölagen.

En del av arbetsmiljön är den fysiska miljön. Det kan till exempel vara lokalerna, möblerna och belysningen. Den psykiska arbetsmiljön på ett företag handlar om att personalen ska må bra och att man inte ska ha för stor arbetsbelastning. Om dem inte mår bra så kan det leda till att dem måste sjukskriva sig. Sociala arbetsmiljön betyder att personalen har goda relationer med varandra. Tillsammans kallar man dem för psykosociala arbetsmiljön.  


Arbetsmiljö då och nu

Arbetsmiljön under industrialiseringen i Sverige var mycket dålig och det var en större risk att skada sig under de oftast mycket långa arbetspassen. Att kunna producera och leverera var viktigare än säkerheten.  Idag har alla anställda ansvar i arbetsmiljöarbetet och se till att saker som är riskfaktorer byts ut eller lagas. Nu går man regelbundet skyddsronder för att se till att allt är bra både fysiskt och psykiskt. Dem som representerar de anställda i skyddsronderna kallas skyddsombud. År 1978 trädde arbetsmiljölagen (AML) i kraft den är till för att arbetsmiljön ska vara bra. I häftet Arbetsmiljö- Så funkar det har jag tagit följande text som jag anser beskriver syftet med AML:

 syftet med lagen är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att skapa en bra arbetsmiljö.” (sid.10, Arbetsmiljö så funkar det)


Intervju med Kristin Sköldebäck

Jag har valt att intervjua Kristin Sköldebäck som var min handledare under dem två veckorna på Pool.

Idag är det 22 stycken som är anställda på företaget Pool. Det är några fler killar än tjejer. För att bli anställd på företaget Pool krävs olika utbildning för olika arbetsuppgifter. Till exempel en projektledare behöver utbildas på en högskola eller IHM Business School. Utvecklarna har gått på Hyper Island eller Chalmers. De som jobbar med reklam ska ha gått en utbildning på Forsbergs eller Stockholms Universitet, Copywriter (Copy) eller Art Director (AD). Kristin som är produktionsledare har gått RMI Bergs på Grafiska Institutet.

Arbetstiderna på företaget är 8 timmar per dag inklusive 1 timmes lunch. Kristin tycker att arbetsmiljön är bra och hon kan vara med och påverka den. Enligt henne finns det inga risker att jobba på arbetsplatsen. Ljudnivån i lokalen är bra men ibland så kan den höjas. Stress kan förekomma när kunderna vill ha levererat så fort som möjligt eller är missnöjda. Under sommartider har dem mycket att göra.

Dem tre största fördelarna med arbetet är: positiv energi, bra relationer med arbetskamrater, kunder och leverantörer och slutligen det är flexibelt. Dem nackdelar som finns är: stressen och ibland så händer det att man måste jobba övertid. Man har ett lönesamtal per år och hennes lön ligger på cirka 40 000 kr/mån. Hon känner inte till vad de andra tjänar och hon vill inte prata lön med sina arbetskollegor. Hon vet därför inte om det finns skillnader mellan män och kvinnors lön. Fackförbundet hon är med i heter Unionen (HTF). Hon anser att det är ett dåligt engagemang med fackförbund när man arbetar inom reklambranschen.


Sammanfattning/egna tankar

Det har varit mycket trevligt att vara på Pool i 2 veckor. Jag har blivit väl omhändertagen och jag alltid haft jobb att göra. När jag har läst i tidningar och sätt reklam så har jag absolut inte tänkt på att det är så mycket jobb bakom reklamen. Men det har dock varit jobbigt att åka buss och tåg varje dag. Jag ska nog jobba med något som ligger närmare där jag bor när jag blir stor eller ska jag ha bil så jag kan köra till jobbet.

Jag tycker att arbetsmiljön är riktigt bra på Pool. Det är fräscht och nytt! Om man ska jämföra med andra arbetsmiljöer i Sverige så tror jag att den här är en av dem bättre. Relationen mellan dem som jobbar är bra. De pratar och skrattar tillsammans både på jobbet och även utanför.

Att personalen har olika löner tycker inte jag är bra. Jag tycker att alla som jobbar med samma saker ska har samma lön, så att ingen får mer eller mindre. Att personalen inte pratar med varandra om sin lön kan jag på ett sätt förstå. Om jag skulle få reda på att en person som jobbar med samma sak som jag och skulle få mer i lön skulle jag nog bli fundersam och besviken. Kanske gör man ett sämre jobb än personen och det vill man ju inte.

Om man inte vet vad man ska gå för utbildning men vet vad man vill jobba med så kan man gå till en SYO-konsult. En SYO-konsult kan hjälpa en att hitta den rätta utbildningen och den rätta skolan man ska gå på för att lära sig. Att ett jobb behöver ha så mycket olika utbildningar är bra tycker jag. För då kan personer själv välja vad dem vill jobba med. Så att man inte jobbar med något som man egentligen inte vill utan gör något som man vill och tycker är roligt. För att kunna arbeta inom reklambranschen så kan man välja många olika utbildningar. På Pool så jobbar många personer med olika saker och har utbildningar.

Som arbetstagare väljer man själv vilket fackförbund som man vill ansluta sig till. En avgift måste man betala om man vill ingå i ett fackförbund men då kan man också bli hjälpt om man får problem på sin arbetsplats. Jag har ingen aning om vad dem andra som jobbar på Pool är med i för fackförbund, men jag skulle tro att det är samma som Kristin är med i det vill säga Unionen (HTF). Det är inte bara dem som jobbar med reklam som är med i Unionen (HTF) det kan vara andra yrkesgrupper som till exempel kontorister, ekonomer med mera. Jag har inte så mycket kunskap om fackförbund, förhoppnings vis har jag det när jag blir äldre och ska börja jobba. Men att jag ska vara med i ett fackförbund när jag börjar arbeta är ingen tvekan. Det verkar bra att vara det.

 Den fysiska arbetsmiljön behöver absolut inte vara helt och rent och det behöver inte vara nytt heller. Det behöver inte vara en ny lokal för att personalen som jobbar i lokalen ska må bra. Personalen kan i vissa fall må bättre i en gammal än i en ny lokal.  Det kan bero på att lamporna är för skarpa så att man snabbare blir trött eller att lokalerna inte är anpassade till verksamheten.  


Källa

Arbetsmiljö så funkar det

2 kommentarer:

  1. låter som att du haft det roligt på din prao, bra text! :D / Emma

    SvaraRadera
  2. Hej! Det verkar som om du har haft en lärorik prao och det var intressant att läsa om vilken utbildning man behöver ha för yrket.

    Ha ett bra lov!
    /Mia

    SvaraRadera