lördag 14 april 2012

Arvids Prao

Jag har praoat på Intersport i Stockholm och på Munkebo dagis i Sigtuna.
På Intersport är det mer stressig arbetsmiljö då det är mycket folk som går hela tiden medans på Munkebo så är det verkligen olika på morgonen är det jättelugnt men efter några timmar så kan det vara 20 barn som springer runt och skriker. Den fysiska arbetsmiljön är jobbigare på Intersport eftersom man måste bära saker hela tiden men på Munkebo är det mera jobbigt för psykiska arbetsmiljön eftersom barnen skriker och bråkar.
Risken att bli sjuk är också större på dagis eftersom det är mycket smutsigare då barnen inte tänker på sin hygien lika mycket som äldre t ex blev jag sjuk efter tre dagar på dagiset men på Intersport var jag frisk hela tiden.

Intervju med Ylva som jobbar på Intersport.
På Intersport jobbar det ungefär 45personer varav 60% tjejer och 40% killar.
Utbildning behöver man inte för att jobba här. Jag valde detta jobb för att det är bra tider och nära hem för mig. Arbetstiderna är för mig från 10-19 och en timmes lunch.
Arbetsmiljön kan vara krävande när man ska bära kartonger mm dessutom står man upp hela arbetspasset.
Stress förekommer när det är mycket folk i butiken och ljudnivån är hög.
Största risken är väl att man kan bli rånad samt om man följer efter snattare.
Ljudnivån är oftast ganska bra med mycket kläder som dämpar. Fördelarna är väl att det är roliga kollegor och att man får träffa folk. Nackdelar är att man slutar sent, det kan bli enformigt och att stå upp blir jobbigt efter ett tag. Lönen går att förhandla om men mest går det efter avtal. Förmåner är att man som jobbar där får 30% rabbat på allt i butiken. På Intersport är det Handelsanställdas fackförbund som gäller.

Förlåt för att jag blev lite sen men jag blev sjuk på torsdagen då jag hade tänkt göra intervjun och åkte därefter till Gotland utan internet :(

fredag 13 april 2012

Hej!
Kul att läsa alla era intervjuer. Glöm inte bort att gå in och kommentera minst en klasskamrat och besvara frågor ni fått.
Ses på måndag!
/Mia :-)

onsdag 11 april 2012

Ebba prao


Under mina två veckor ute på praon så har jag jobbat på Oscarsteatern i Stockholm och i bageriet på tant brun.
Det är två väldigt olika arbetsplatser.


Intervju med Jan Fromm på tant brun:

På café sidan av tant brun jobbar endast tjejer, men i bageriet jobbar två killar av de 25 anställda. För att jobba på tant brun så behöver man ingen utbildning eftersom att många som jobbar på tant brun jobbar extra på helger och efter skoltid.
Alla har väldigt olika arbetstider som beror på var man jobbar med, men om man t.ex. jobbar i bageriet så jobbar man 06-14 på vintern och 05-15 på sommaren eftersom att det är mer gäster på sommaren.

De kan vara mycket tungt att jobba i ett bageri även om man inte tänker på det, det är mycket bärande med säckar med ingredienser och olika varor. De blir ofta stressigt om de inte går som det ska, man förbereder mycket dagen innan och om de inte blir rätt kan det bli stressigt, man har ofta mycket tidspress eftersom mycket ska va klart tills det öppnar på morgonen. De är väldigt mycket ljud i ett bageri på arbetsplatsen med alla olika redskap som bakmaskiner, kylskåp och ugnar.

Några fördelar med jobbet är att man börjar så tidigt att man inte jobbar så sent och kan göra andra saker på dagarna än att bara jobba och att man kan reglera arbetstiderna så om man blir klar snabbare får man sluta och om man kommer tidigare kan man sluta tidigare också. En nackdel med att jobba i bageriet är att det kan bli väldigt långtråkigt eftersom att man jobbar ensam men om man jobbar på cafét jobbar det minst 2 personer och om man bakar är man enssam.

Män och kvinnor får samma lön. Lönen bestäms efter ålder och hur länge man har jobbat på arbetsplatsen. När man jobbar får man alltid äta och dricka vad man vill.

Arbetsplatsen är i restaurang och hotell fackförbundet.


De två olika arbetsplatserna jag varit på är väldigt olika, jag tycker att de har varit roligast att vara på Oscarsteatern jag tror även de som jobbar tycker det eftersom att de är mer som en hobby än ett jobb iallafall för skådespelarna.

På tant brun jobbar det mycket ungdomar så jag tror att man har väldigt roligt när man jobbar där eftersom att man ofta får jobba med sina vänner. De är nog ett bra första jobb eftersom att man inte behöver en utbildning och att det är mycket helg och fritids skift som man jobbar om man inte är där på heltid.


förlåt att den är sen men jag skulle lägga upp den i torsdags när jag kom upp till fjällen men mitt internet fungerade inte så jag var tvungen att lägga upp den när jag kom hem

Ebba

lördag 7 april 2012

Antons prao!


 

Jag har praoat på Bromma Air Maintenance och Eastair. BAM jobbar med flygplansverkstad, säljer flygplan och reservdelar. Eastair är ett litet bolag med både helikopterflyg och propellerflygplan. De har undervisning, ambulansflyg och sightseeing. Båda ligger i Bromma.

Arbetsmiljö: arbetsmiljölagen inskaffades för att man inte skulle riskera att utsättas för allvarliga skador pga dåliga arbetsförhållande. Luft, ljud, maskiner, arbetslängd och stress påverkar fysiska arbetsmiljön. Även psykosociala arbetsmiljön är viktig som: trivsel, vänner på jobbet, mobbning och konflikter kan påverka arbetsmiljön. Arbetsmiljölagen inskaffades pga skadorna efter den industriella revolutionen här i Sverige, då man insåg att det behövdes en lag så man inte behövde riskera sin hälsa en vanlig arbetsdag.  

Olika faktorer: friskfaktorer gör så man mår bra på en arbetsplats, folk har olika prioriteringar men de vanligaste är: att man lär sig något, att arbetet är varierande, att arbetet meningsfullt och bidrar till något. sjukfaktorer är något man mår dåligt av. Dålig luft, inga vänner på jobbet och dålig belysning är exempel på både psykosociala och fysiska faktorer. Fysiska faktorer är oftast enklare att lösa genom en ny ventelation t. ex men psykosociala faktorer kan vara svårare då personer inte kommer överens och det är svårt att få dem att ändra sig.

Min prao: jag har jobbat i verkstaden på BAM och jobbat med olika saker på Eastair. Arbetstiderna har varit mellan 09.00-17.00 och man har haft tre raster. Två 15 minuters fikaraster på både förmiddag och eftermiddag. man har en timmes lunchrast halv 12.00.
Jag har hjälpt till att skruva, städa, göra kontroller, kolla lufttryck, beställa saker, sortera och flytta grejer. det har varit väldigt lugnt men på sommaren brukar man ibland inte ens hinna med lunch. (Eastair) man har väldigt bra stämning och det är roligt att vara där. Som tack för att jag hade hjälpt till så fick jag en privatlektion i en Robinson 22a (bild). det var väldigt kul men svårt. det var nästan omöjligt att hovra. det krävs väldigt små rörelser för att styra en helikopter.

Sammanfattning intervju med Klara, helikopterpilot på Eastair: det jobbar 15st på arbetsplatsen men endast 1 är tjej. De jobbar på att anlita flera tjejer. För att bli helikopterpilot måste man gå en teorikurs och ha prov i 13 olika ämnen. Man måste också klara att flyga upp. Varför Klara valde pilotyrket var för att det är spännande och varierande. Arbetsmiljön är bra men den kan bli bättre. Det finns risker i arbetet eftersom helikoptern är ett farligt fordon. Arbetet är ganska fysiskt krävande då man bär runt på bensin tankar och drar helikoptern. Det kan vara väldigt lugnt och man kollar youtube hela dagarna men det kan också vara sjukt stressigt som på sommaren. Det är en hög ljudvolym men man skyddar sig mot det för om man får problem med hörseln så tar de tillbaka sin licens. De största fördelarna är att det är varierande, annorlunda och roligt. De nackdelar som finns är att det är mycket pappersarbete, kontroller och man planerar hela tiden. Vad man får för lön är väldigt varierande som beror på vilken helikopter man flyger, om man bara flyger eller gör allt runt omkring också och vad man har för erfarenhet. Det går att att ändra sin lön. Ju bättre man är desto mer förmåner får man. det finns ingen skillnad på män och kvinnors lön sett på kön. Klara hoppas verkligen på en framtid i det här yrket. Miljökraven påverkar dem mycket eftersom flyg inte är så pass miljövänligt, man betalar miljöskatt och så måsta de följa ett buller regelverk. Säkerhetskrav  finns och är viktiga att följa, man går på brand och räddningsövningar varje år och så är de skyldiga att informera passagerarna om säkerheten. om de flyger över ett hav så måste alla bära flytvästar.

 Jämförelse: under industriella revolutionen fanns det ingen säkerhet. Ingen brydde sig om arbetsmiljön det viktiga var att producera så mycket som möjligt. Idag finns det lagar och regler som måste följas, annars så kan man få böter eller i värsta fall fängelse. Idag så måste man vara 16 innan man får jobba men då inte fulltid. Förut var det yngre barn som jobbade inne i fabrikerna. Det tycker jag är bra för om kroppen arbetar hårt innan man växt färdigt så kan det få dåliga konsekvenser. För att följa AML så brukar man gå skyddsronder där man kollar om det finns några brister. Det är bra så man inte fuskar och har dålig miljö.

Glad påsk/ Anton

Lukas Prao, Gitarrlärare.

Jag har praoat hos min gitarrlärare Lennart Strandh. Lennart är anställd hos Kulturskolan som gitarrlärare. Det är 46 stycken som jobbar på kulturskolan och 25 är kvinnor så det är ovanligt jämt fördelat om man ser på skoler. Kvinnor har mycket sång, dans och teater medans männen har instrument som gitarr, trummor etc. För att få anställning hos Kulturskolan så måste man ha en så kallad "Musikpedagogisk examen". Denna utbildning tar runt 3 år. Man måste så klart kunna spela det instrument man vill undervisa i. Men också mycket om toner och annat får man lära sig i utbildningen. Man måste själv tycka att det är kul tycker jag, då går det oftast mycket bättre om man själv har ett eget driv. Lennart tycker att hans gitarrlärare hade det väldigt bra när han gick och tog lektioner. Han tycker också att det är kul att undervisa och när man jobbar med ungdomar blir det mycket skoj. Det är ju frivilligt att spela hos Kulturskolan och de flesta som spelar har lusten och drivet att spela, då blir det alltid roligare. När man jobbar på Kulturskolan så har en en bestämd arbetstid per år, inte en bestämd tid per vecka eller månad utan ett visst antal timmar per år. Man måste jobba 1340 timmar per år. Det tillåter ett mycket flexiblare schema och man får lägga ut det själv. Dock måste man anpassa sig efter sina elever men man kan försöka lägga upp sina tiden så bra som möjligt själv, och inte få dem bestämda av någon annan. Lennart kan till exempel bestämma att han börjar väldigt tidigt på morgonen och sedan slutar lite efter lunch. Eller att han börjar klockan två och äter lunch hemma, och sedan slutar senare på kvällen. Lennart bor också väldigt nära lokalen han jobbar i så det är också en väldig fördel för han. Han åker också runt mycket till olika skolor och lär ut instrument. Bland annat till St: Per och St:a Gertrud. Men den lokal där han jobbar mest ligger vid St: Olof, som är väldigt nära hans hem.

Arbetsmiljön är inte så krävande som en gitarrlärare men ibland kan man få lyfta förstärkare och annat. Det kan också bli sena kvällar ibland men eftersom man kan anpassa sitt schema själv så är det för det mesta inte ett så stort problem. Det är för det mesta lite stress. Men ibland kan det bli mycket innan en föreställning eller en konsert. Hög ljudnivå har också alltid varit ett problem som musiklärare. Men jag försöker få mina elever att vara tysta när vi inte spelar. Men när man är med helklasser som på St: Per så kan det oftast bli högljutt. Vi får specialdesignade öronproppar från Kulturskolan som är formade efter våra öron. De kostar annars runt 1500 kronor så det är en fördel att vi får dem av skolan. Det har också blivit mycket bättre i de flesta lokaler här med dämpade väggar och golv.

De största fördelarna med mitt jobb är bland annat mina arbetstider, att det är så fritt. Också att man får jobba med ungdomar och jobba med folk som har eget driv och vill själva lära sig. En nackdel är att det inte är så bra lön. Det spelar ju också roll vilka ungdomar man jobbar med. Vilka kan spela de tider man tycker själv är bäst och andra måste man anpassa sig efter. Jag har jobbar här i 36 år och varje år har varit olikt. I lön får man 28.000 men om man precis har börjat får man lite mindra. De som jobbar i grundskolorna får oftast lite högre. Man kan nog inte påverka sin lön så mycket och kvinnor och män har samma lön. Jag är med i fackförbundet Lärarförbundet. Det finns också Musikförbundet men det är jag inte med i. Det kostar 300 i månaden att vara med i Lärarförbundet. Man kan få hjälp av dessa fackförbund om man till exempel får för låg lön för sitt arbete eller om ljudnivån på sin arbetsplats är ovanligt hög. De kan då hjälpa till att ta kontakt med sin chef eller hjälpa till med lagliga handlingar som man själv inte har så mycket kunskap om.

Dethär är den informationen som Lennart gav mig under intervjun. Det jag gjorde var att jag var med på lektionerna som lennart undervisade och jag fick själv visa hur man spela vissa låtar för eleverna. Jag tyckte att det verkar som ett väldigt kul jobb om man gillar att spela sitt instrument och att man kan handskas med ungdoman bra. Jag tyckte också att det var roligt att spela med de lite mer erfarna eleverna för då kunde alla spela tillsammans och alla var likson på samma nivå. Här är några exempel på låtar:





Det var en väldigt rolig prao. Hoppas ni andra också hade det det roligt! /Lukas

fredag 6 april 2012

Benjamin och Marcus prao



Prao

Inledning
Arbetsmiljö hur en arbetsplats ser ut eller hur personalen på arbetsplatsen mår och hur dom kommunicerar. Det delas in i tre grupper:
Fysiska:Är hur miljön är t.ex om det är dåligt ljus, hög ljudnivå eller om det är varmt/kallt
Sociala:  Är hur man kommunicerar med sina kollegor 
Psykiska: Är hur man mår av jobbet, om det är stressigt eller man måste kunna hålla igång flera saker samtidigt.
Frisk
faktorer: Är det som gör jobbet roligt, några friskfakorer är Närvarande chef, yrkesstolthet, variation och utveckling i arbetet, eget ansvar, gemenskap, rak kommunikation, humor, ärlighet, förtroende, korta beslutvägar, feedback, tydliga riktlinjer och lyhördhet.
Sjukfaktorer: Är det som gör att folk inte vill fortsätta arbeta på samma arbetsplats det gör också att många mår dåligt och sjukskriver sig, 2009gick det åt 19 miljarder kr på sjukskrivningar. 


Sammanfattning 
Vi praoar på Calabrese pizzeria i til, personalen består av 4 personer det är 3 killar och 1 tjej. Det är inte någon speciell fördelning mellan killarna och tjejen.Calabrese är ett släkt företag så om det skulle vara någon sorts speciell fördelning så skulle det nog bero på vem som är närmst släkt med chefen.För att jobba på en pizzeria behöver man ingen utbildning. Han som jag intervjuade sökte aldrig till jobbet på Calabrese utan han fick ett erbjudande ifrån sin svär-far När han gifte sig.
På Calabrese är det mycket obekväma tider, dom öppnar kl 10 och stänger kl 22.00 och det är oftast sama person som öppnar och stänger, det finns inga bestämmda raster utan dom tar rast när det inte är några kunder.
Dom har inte heller bestämda lunch tider utan dom får baka sig en egen pizza när dom får tid, det kan hända att dom inte hinner äta innan kl 5.
Under dom här två veckorna har det varigt mycket stressigt för personalen pga en renovering som på går till slutet av påsklovet, det finns nog bara en risk för en pizzabageare och det är att bli överviktig, men så klart kan man råka skära sig på en kniv eller bränna sig på en varm stekpanna.
Jobbet är inte fysiskt krävande men det är psykiskt krävande pga stress och man måste klara av att göra olika saker samtidigt.Pga renoveringen så var det en mycket hög ljudnivå.
De tre största fördelarna med arbetet var god mat, träffar många menisker och att laga mat. Det tråkiga med jobbet är arbetstiderna, stressen och att den psykosociala delen är mycket dålig. Personalen bråkade väldigt mycket över små saker och man märker att dom vill få ett nytt och bättre jobb så fort som möjligt.
Han som jag intervjuade var inte speciellt nöjd över sin lön han fick 17 tusen i månaden, det han kan göra för att få en bättre lön var att jobba fler timmar i veckan, det var stor skillnad på vad killarna och tjejen tjänade men det var inte pga kön utan det berodde på att tjejen var chefens dotter, om inte hon hade varit chefens dotter så skulle det varit hon som hade haft den lägsta lönen 

Han som vi intervjuade visste inget om ett fackverk, han visste inte ens vad det betyder.
några frisk faktorer som fans på Calabrese är att det är en mycket närvarande chef, dom ger feedback till varandra men det var oftast på ett taskigt sätt så då blir det en sjukfaktor, det är tydliga riktlinjer.
jag lade till en fråga på intervjun:
Hur ofta brukar ni ha skyddsronder?
Vi har inte några speciella tider men det brukar vara varannan månad.


Jämförelse:
Under industriella revolutionen fanns det ingen säkerhet på arbetsplatserna, ingen brydde sig om arbetarna dom såg nästan arbetarna som slavar, dom fick en lön som knappt räckte till mat och samtidigt riskerade som sina liv. Folk började protestera och då bildades fackföreningar. idag finns det många lagar på hur en arbetsplats ska se ut och hur länge man får jobba per vecka. Man väljer ut skyddsombud, en eller flera av personalen som har uppgift att upptäcka brister på arbetsplatsen.

                                                                                                                                /Benjamin och Marcus

oliver prao


                   Intervju

Jag har intervjuat en kock på Hotel Kristina.

på våran arbetsplats har vi 3män och 2kvinnor, sammanlagt 5 st. Gemenskapen är väldigt viktig. Eftersom att det är ett kök så måste alla kunna prata med varandra och trivas ihop, annars fungerar ju inte arbetsprocessen. På ett Hotel behöver man olika utbildningar men om man vill vara kock så behövs en kock utbilding så klar. Arbetstider som kock är väldigt växlande och tyvärr så har man oftast inte en fast tid för lunchen utan man äter när man har tid, det finns både förmiddags tider och tider fram mot kvällen. Lunchen är oftast en timme lång och den är efter att gästerna har ätit klart. Vi har det mycket stressigt ibland men det kan också bidra så att det blir kul för det är ju inte kul om det inte händer saker, i vårt kök så har vi både fysisk och psykosocial miljö. det finns både sjukfaktorer och friskfaktorer, sjukfaktorerna är väll att folk kan må dåligt av stressen fast det finns ju ingen som mår bra av den. Friskfaktorerna kan ju vara att man får mycket feedback av arbetskamraterna i köket och att vi är ärliga mot varandra så att inge känner sig illa till mods. Det finns ju själv klart risker i vårt kök man kan ju skära sig av knivar, bränna sig på spisen eller skada sig av maskinerna som finns. Våra fördelar är väll att det stor variation på vårt arbete och vi får alltid göra nya saker och nackdelarna tycker jag är att det är ganska dåligt betalt och man får jobba mycket helger. facket till vår arbetsplats är restaurang och Hotel facket.
Hej på er 8A!
Mycket kul att läsa alla era fina intervjuer och se era fina bilder. Ni har gjort ett fantastiskt jobb. Både med att intervjua och praoa. Ni får gärna kommentera fler kamrater än en och gå gärna in och besvara de kommentarer ni fått.
Ha nu ett riktigt skönt lov!
/Mia :-)

Johans prao


 
Jag praoade på Sigtunagruppen ab som är ett IT-företag och det är ett eget företag som inte har några anställda och man behöver ha en dator ingenjörs utbildning för att kunna vara en IT-konsult.

Han började inte som IT-konsult utan det är bara ett jobb han har tillfälligt sedan 1991 tills han hittar ett jobb som han hellre vill jobba med säger han. Arbetstiderna är varierande då han börjar 07:00 och jobbar ett tag sen är det lunch och den varierar beroende på hur hungrig han är och så slutar han när han är klar med kunden. Arbetsmiljön på jobbet är bar tycker jag för det är lagom ljudnivå och ingen stress men det kan bli tunga lyft ibland som kanske inte är så bra för ryggen.

Det som är bra med jobbet är att man inte har några bestämda arbetstider och det dåliga är att man kan skada ryggen när man lyfter t.ex. stora skrivare.

Lönen är väldigt varierande beroende på hur mycket jobb han har och man kan påverka sin lön genom att specialisera på datorer och programvara men lönen är ganska lika för män och kvinnor.

SigtunaGruppen AB
"VI KAN IT"
Killinge
193 91 SIGTUNA
070-571 76 30
Kontaktperson: Ulf Forsmark

torsdag 5 april 2012

Alex prao!


Hallå Alex prao här! Jag har praoat på förskolan Karusellen uppe i Brännbo. Arbetsmiljön där är väldigt varierande, ena sekunden är det 10 barn som skriker och sen den andra så är det 10 stycken barn som ligger och sover. Det är också väldigt stressande med att hinna med alla barn samtidigt. Där kommer det också in lite sjukfaktorer och friskfaktorer med all stress och allt hjälpande med alla barn.

På min arbetsplats så var det 17 st som jobbade, där av 16 kvinnor och en man. Fördelningen mellan mannen och kvinnorna var  och dem fick göra liknande arbetsuppgifter och hade samma förmåner. Man behöver en förskolelärar utbildning eller en barnskötar utbildning för att få ett fast jobb där. Men man kan alltid ”vicka” och hoppa in tillfälligt när någon är sjuk eller borta. Hon som jag intervjuade valde detta yrke för att hon tycker barn är fantastiska och att hon blir så glad när dem springer till henne på månarna och ger henne en stor kram och är super glada. Arbetstiderna är varierande och följs efter ett schema. Förskolans öppettider är 06:00 – 18:00. Ibland får man öppna och ibland kan man få vara kvar och stänga på så sätt skiftar arbetstiderna. Lunchen är 30 minuter, sen är det vilo dags för barnen i ungefär 2 timmar. Arbetsmiljön på Karusellen är väldigt dålig, därför att lokalerna är byggda för färre barn och dem är väldigt gamla så det finns vissa brister, som t.ex. stickor på väggarna, bygget kan ha ruttnat osv. Det är också väldigt krävande med alla barn och allt hjälpande till dem, eftersom man böjer sig ner väldigt mycket också så kan det leda till ryggproblem och det är väldigt lätt att man kan bli sjuk eftersom smitt och infektions risken är väldigt hög. Man kan också nästan aldrig bara ta det lugnt utan man måste nästan alltid hjälpa och leka med barnen, så inget sittande här nej. Därför är också arbetet väldigt fysiskt krävande. Stress förekommer också med allt hjälpande och att alltid vara aktiv. Ljudnivån är väldigt hög och orsakas av allt slammer, skrikande, gråtande, skrattande och alla leksaker som låter. Vi lunch kan det bli väldigt skrikande och mycket slammer med tallrikarna och besticken. Dem tre största fördelarna är friheten som fröken att bestämma vad man ska göra som t.ex. utflykter, lekar osv. Den andra är att det finns väldigt mycket att göra, och den tredje är att se barnen lyckliga och glada. Maten på dagiset är väldigt skiftande, ibland dålig och ibland bra. Maten består av mycket halv fabrikat och dem på förskolan vill ha ett eget kök så de kan få färsk mat och det vill också ha mera grönt. Lönen man får är runt 25 000 tusen kr och man kan påverka sin lön med lönsamtal och sådant. Ja några lönföremåner är fri lunch  och friskvårds checkar. Ja kvinnor och män har samma lön, men det bror också på vad man jobbar med på förskolan. De fackförbund som gäller på Karusellen är Lärarförbundet och det kommunala facket. Jämfört med Sverige idag och under  industrialiseringen så var det nog sämre förr, pga att barn på den tiden inte var lika väl behandlade som idag. Idag får dem vara lite mer fria och inte lika hårt straffade som förr när lärarna slog barnen om dem var busiga eller gjorde något dumt. Dessutom så är skolgårdarna nog mer anpassade för barn idag än förr. Idag så finns det skyddsombud som tar hand om arbetarna på platsen så att dem trivs och inte mår dåligt. Arbetsmiljölagen är en lag som gör så att man trivs,känner sig trygg och att man vet vad som gäller på arbetsplatsen. Skyddsombudet går också skyddsronder för att titta så allt är bra och att allt är okej. Arbetsmiljölagen och skyddsombudet fanns inte under  industrialiseringen  så det är väldigt stora framsteg.

Hittade ingen bild på dagiset så denna får väll duga. :)


  
Prao - Jordan Heath

Under 2 veckor har jag praoat i en klädesbutik i Kista Centrum.
G-star raw jeans, jackor och skor kan idag ses på gator världen över. Varumärket G-star står för en rå attityd och en snygg stil som är en rejäl motsatts till det vanliga mainstream modet.

För att få praoa hos G-star så har jag gjort en ganska avancerad CV som visas här nedan. Jag skulle beskriva min personlighet och berätta lite kortfattat varför just jag skulle få detta ”jobb”. Jag skulle också berätta lite om vilka erfarenheter jag har.



Pontus Rydberg var min handledare och är även storemanager för G-star Kista, lite som en chef men G-star handlar mycket om att alla ska ha rätt att prata och få vara med och förändra. Så egentligen så har de inte en chef men han bestämmer i stort sett.


Intervju med Pontus

1. Hur många arbetar på arbetsplatsen och hur är fördelningen mellan kvinnor och män?

2. Vilken utbildning krävs för att få jobb på G-star?

3. Hur är arbetstiderna? Hur lång är lunchen?

4. Hur är arbetsmiljön? Finns det risker i arbetet? Förekommer det stress?

5. Vilka är de tre största fördelarna med arbetet? Kan man påverka sin lön på nåt sätt?

6. Vilken lön får man och kan man påverka sin lön på nåt sätt?

7. Vilket fackförbund tillhör ni?

Svar

1. Vi är tre heltidare och tre deltidare som jobbar utav de är det två tjejer som jobbar.
2. Det är inga som helst krav för jobbet, vi gör nästan all bedömning vid första kontakten. Jag vet det låter lite konstigt och fördomsfullt men vi tycker att det visar liksom hur man är och så. Det vi letar efter är engagemang, glädje och respekt. Det är just de tre sakerna som har gjort det här företaget så bra som det är idag, vi har öppnat 11 butiker på bara 5 år och de är alla framgångsrika.

3. Arbetstiderna kan variera ett pass kan vara från 9:30 – 5-6 tiden, det ska egentligen vara 9 timmars arbete men alla kan ju liksom inte få det. Vissa jobbar mer och vissa mindre beroende på vilka tider man börjar. Man kan ta lunch när man vill våra luncher är 45 minuter något som inte facket gillar och skulle ta ur alla anställda och be de strejka.

4.De största riskerna är nog de fysiska eftersom att när vi får in nya beställningar så är de flesta lådorna väldigt tunga och om man inte lyfter rätt så kan man få allvarliga problem i ryggen. Annars är det inte så jättemånga risker på jobbet.

Det förekommer inte så mycket stress alls, men det är ett väldigt högt tempo hela tiden. I handel så kan det ju självklart förekomma rån men jag tror inte att de är ute efter de pengar som vi har. När man planerar dåligt så kan det bli lite stressigt men om man delegerar jobbet och alla tar eget ansvar så funkar det utan problem. Min förra storemanager sa alltid om man är en bra ”chef” ska man inte behöva jobba.

5. Fördelar med arbetet är nog den glädje vi delar och den sociala biten. Men den bästa fördelen måste nog vara att alla är öppna för konversation och att jag skulle kunna ringa VDn och gå bowla med honom utan att han skulle tro att han är bättre än oss och att alla ska ha rätt att förändra.
6. Det är jätteolika, vi följer handelsriktlinjen men vi är inte med i facket eftersom att de skulle förstöra konceptet men G-star. Vi har timlön det vi vill åstadkomma är att vi ska ha lönmöten minst tre gånger per år och därefter ska man kunna förhandla sin lön. Det beror också på om vår omsättning har ökat. T.e.x om den ökar med 30 % så får jag 30% i bonus som storemanager.

Det finns nästan inga nackdelar med att jobba här jag älskar det här.

7.Många reagerar på att vi inte är med och vi är rätt öppna med att vi tycker att facket skulle förstöra för oss. Eftersom att G-star är byggt på kommunikation och feedback så ska vi alla kunna ha en öppen dialog utan att vara nervös över vem vi pratar med.
 

G-stars maskot är noshörningen för den representerar oss för vi är hårda och starka och kan inte gå bakåt bara framåt.


 

Av: Jordan Heath


 

Christinas prao! :)



Jag har praoat på Kläppen Ski Resort under denna vecka. Jag fick olika arbetsuppgifter som att stå i kassan, städa lager, hjälpa kunder, markera kläder med prislappar, sätta saker på rea och fixa saker i butiken. Jag tycker att det har varit roligt men ibland lite tråkigt, eftersom att det är lågsäsong och då är det inte lika mycket att göra. Men jag har samtidigt fått se hur det är att jobba hela dagarna istället för att vara i skolan (jobbade från 8.30-17.00). Jag måste säga att det var mycket jobbigare än vad jag trodde för det ligger så mycket jobb bakom allting som man normalt som kunde inte ser. Men det är nog ändå ganska stor chans att jag återvänder om några år för att söka säsongjobb eftersom att det personalen var så rolig där och för att det händer så mycket saker i Kläppen. Som att förra veckan var det Snowboard SM där, vilket skulle ha varit roligt att se.

Inledning:
Arbetsmiljö är hur det är på arbetsplatsen och hur man mår. Det finns tre olika ”grupper” inom detta. Den fysiska, psykiska och sociala. Ibland kallas den psykiska och den sociala för den psykosociala arbetsmiljön. Den fysiska arbetsmiljön omfattar skador, ljus, ljudnivå, temperatur osv. Den psykiska omfattar hur man mår av jobbet. Till exempel om man får stress, för det är för mycket att göra. Den sociala omfattar hur man har det med arbetskompisarna och hur man har det hemma. Om man har konflikter eller känner sig utanför kan man må dåligt och det är det som den sociala arbetsmiljön omfattar.
Friskfaktorer är sådant som gör så att man mår bra på en arbetsplats och de förekommer också hemma. Det finns många olika slags friskfaktorer, och folk prioriterar olika, men dessa brukar vara ganska viktiga: att arbetat är meningsfullt och bidrar till något, att de får ta eget ansvar och att de får lära och utveckla sig. Men precis som det finns friskfaktorer finns det också sjukfaktorer. Sjukfaktorer är det som vi mår dåligt av på jobbet eller i skolan. Till exempel konflikter, mobbning, dålig ventilation osv. De sjukfaktorer som är fysiska är enklare att fixa. Det är till exempel mycket enklare att sätta upp flera lampor om det är dåligt med ljus än att lösa konflikter. Och efter konflikter kan det ta lång tid innan man har förlåtit varandra och blivit kompisar.
Kvinnor blir oftast sjukskrivna på grund av psykosociala problem, medans män drabbas av fysiska problem oftare. År 2009 kostade sjukskrivningar på grund av dålig arbetsmiljö 19 miljarder kronor. Om man kollar statistiskt på varför personer sjukanmäler sig idag, är majoriteten på grund av den psykosociala arbetsmiljön. Arbetsmiljöexperterna menar att det är på grund av stress, otrygghet och de ökade kraven. På en arbetsplats är det chefens ansvar att alla mår bra, men såklart kan man hjälpa till själv.

Sammanfattning av intervju:
I den delen av Kläppen som jag praoade var det två avdelningar, hyra och butik. I allt jobbar 17 personer där, tolv personer på hyran och fem personer i butiken. Dock finns det 3 extra personer som man kan ta in när det blir mycket att göra. Men de flesta jobbar bara säsong, det är bara några få som jobbar året runt. Det behövs arbetskraft året runt för på sommaren görs snow parken och alla backar om till bike parks. Det är cirka 60 % killar som jobbar där och 40 % tjejer. Under ankomstdagarna finns det mycket mer att göra och då kan arbetsdagarna vara längre. Men under en säsong finns det en garantitid, alltså ett speciellt antal timmar som man jobbar under säsongen (12 december – 15 april). De längsta dagarna är från 8.30 – 19.00 och så har man 45 minutters lunch, men ibland jobbar man bara för eller eftermiddag.
Sjukfaktorerna på Kläppen är att det kan vara hög ljudnivå under ankomstdagar och i skidverkstaden, dock används hörselskydd så det inte ska förekomma några hörselskador. Men andra fysiska skador kan också förekomma, till exempel få ryggskador när man städar lagret vilket jag fick göra, och när man lyfter tunga saker, som kartonger och varor. Men psykiska skador kan också förekomma under högsäsongen och ankomstdagar, för då är det mycket folk där som ska ha service samtidigt och snabbt.
Men samtidigt finns det många friskfaktorer på Kläppen. Man kan påverka inköpet, cheferna är oftast där, så om man har frågor kan man enkelt få svar, men samtidigt får man också ta eget ansvar då de ibland sitter i möte eller inte är närvarande. Martin, som jag intervjuade och är butikschef, tycket att de tre största fördelarna med jobbet är att det är meningsfullt, alltså att han får en möjlighet att göra andras semester så bra som möjligt, att det var så nära till skidbackarna och att det är varierande arbetstider och tempo. De tre största nackdelarna med arbetet är att familjelivet kan vara lite krångligt, då man behöver så mycket personal under högsäsongerna och då måste man jobba extra mycket, att det kan vara svårt att få ihop vardagen, som med hämtning och lämning av barn och att man är så beroende av vädret. Men den största fördelen är nog att det är så nära till backen. Det är nog därför att så många ungdomar jobbar där. Och ju fler säsonger som man jobbar där, ju mer rabatt får man i butiken och de kan också köpa skidor och snowboards mycket billigare.
Man behöver ingen utbildning för att jobba där, de kollar mest på omdömen från praktikplatser och andra jobb. Det är säkert ännu en av orsakerna till att så många unga jobbar där. Men såklart är det bra om man har kunskap om skidor och snowboards och har en känsla för service. Martin som jag intervjuade har jobbat inom sportbranschen i 15 år och han började på grund av intresse för sport och service. Han ville inte avslöja sin lön, men han sa att från 16 – 19 år får man lön mest efter sin ålder. Ju äldre, ju fler pengar. Men efter 20 år kollar man bara på personer individuellt och kollar inte på åldern. Men jobb som kräver utbildning, som kok eller skidlärare, som kräver en skidskoleexamen, får man ofta lite högre lön.
Kläppen tillhör fackfördelningen hotell och restaurang som förkortas Hrf.

Jämförning:
Under industrialiseringen fanns det inga säkerheter alls. Då handlade det bara om att producera så mycket till en så lite summa pengar som möjligt. Man struntade totalt i vad folk tyckte. Då började folk protestera och samtidigt bildades fackföreningar. Men idag finns det många lagar och regler som måste överhållas. Till exempel jobbade många unga personer under industriella revolutionen, men idag får man först börja jobba när man är 16 år och då får man inte ens jobba full tid. Arbetsmiljölagen (AML) är en lag som är den viktigaste inom arbetsmiljö. I den lagen står det hur alla jobb ska utföras och vara. Man har gjort olika lagar för olika riktlinjer. Idag finns det också skyddsronder som man går på, för att kolla så att allting är säkert i arbetsmiljön. Man väljer också ut ett skyddsombud, en eller flera av personalen, som har till uppgift att upptäcka brister. Jag tycker såklart att det är bra med AML, skyddsronder och skyddsombud. Det är de som gör att vi mår bra och kan göra vårat bästa på jobbet eller i skolan. Om inte folket hade börjat protestera tror jag inte att vi hade kommit lika långt inom fabriker och framför allt säkerhet och de mänskliga rättigheter som vi är idag.


Hittade ingen bild på där jag praoade, så bjuder på en bild på våran stuga! (den svarta) :)


Glad påsk! / Christina :)

Emma och Isabelles prao!

Vi har under vecka 14 praoat på Café Valvet på Stora Gatan i Sigtuna. Vi jobbade från 9 till 16. Praon har inte varit så superkul då vi mest har fått diska men de få stunder då vi fick göra något annat så var det helt ok.  På valvet så hade vi inte några förbestämda tider för raster, det berodde på att man inte vet hur mycket folk som kommer alltså varierade vår lunch från dag till dag. På morgonen så var det ganska lugnt och då fixade vi inför lunchen genom att torka bord, sopa, fylla på läsk, öl och juice och plocka fram bord och stolar till uteserveringen. När vi var färdiga med det och det fortfarande inte hade kommit så många kunder så kunde vi sätta oss ner och ta rast.
 Under lunchen när det är mycket kunder som kommer så kan det bli stressigt eftersom att mycket mat ska ut snabbt och det blir mycket disk på samma gång. Andra sjukfaktorer är att man kan få ont i t ex ryggen när man bär tunga grejer och så är det lätt att bränna sig på varma redskap. Den psykosociala arbetsmiljön är bra, det tre anställda känner varandra väl (två av dem är syskon) och de är glada och skämtar med varandra. Vi tycker dock att det var lite konstigt att han som vi intervjuade bara sa att det var tre anställda för under tiden som vi praoade där så var det nästan alltid fem-sex stycken personer på arbetsplatsen. Det tre anställda är alla killar men det var även en mamma till två av killarna där.
Han som vi intervjuade heter Abraham och han tyckte att en stor fördel med jobbet var att man hela tiden får träffa nya människor och att det inte är så krävande jobbmässigt. Nackdelar enligt honom var att det kan vara långa arbetsdagar och att man får jobba obekväma arbetstider som under helger och lov. Han tyckte även att arbetsmiljön var bra men att det alltid finns risker. Ljudnivån är ganska normal. Lönen är olika beroende på ålder, om man är en viss ålder så har man rätt till att få en viss lön. Sedan kan man höja sin lön om man t ex jobbar på bra. Män och kvinnor har samma lön. Vi fick inte reda på vad varje anställd tjänade så vi vet inte om löneskillnaderna var stora. Valvet tillhör inget fackförbund. En anledning till det kan vara att de vill kunna ha sina föräldrar jobbandes där utan att behöva ge en rättvis lön. Abraham sa också att man inte måste ha någon speciell utbildning men man ska helst vara erfaren inom restaurangbranschen. Vi tycker att det är bra att man inte behöver en lång utbildning utan man kan bara börja jobba. Sen så måste man ju ändå vara duktig och trevlig mot kunderna oavsett vad man har för utbildning.
Vi tycker att en av nackdelarna var att jobba över lunchen för då fick vi själva inte äta förens vid 3-tiden. En stor fördel däremot var att när det väl var lunch så fick vi ta vad vi ville! Ibland så blev det lite långtråkigt för att vi inte hade så jättemycket att göra, det kan bero på att vi praoade tillsammans och att det redan jobbade ganska många där men det blev bättre efter några dagar för då vet man var saker står och vad som ska göras. En annan nackdel var att om man tappade en tallrik eller ett glas på golvet så det gick i tusen bitar så lät det över hela lokalen… Den fysiska arbetsmiljön var till mestadels bra, hela lokalen var bra belyst och ute i serveringen var det väldigt rent och fräscht. Sen i förrådet där det förvarade bl.a. drickor så var det mycket saker i vägen och svårt att komma åt men vi fixade det senare i veckan. Kranen i diskrummet var även väldigt varm att hålla i så det var lätt att bränna sig.
I dagens samhälle så måste har vi arbetsmiljölagen och så har man ett skyddsombud. Man måste även gå skyddsronder och se till så att allting fungerar som det ska och att det är säkert. Under industriella revolutionen så hade man inget av det ovanstående och alltså var säkerheten väldigt låg. Det finns fortfarande många länder där säkerheten inte prioriteras och personalen råkar illa ut.
GLAD PÅSK ALLESAMMANS!! / EMMA OCH ISABELLE :D

Stinas Prao - Restaurang Prinsen

Prao
Jag har praoat två veckor på Restaurang Prinsen, som ligger mitt i Stockholm. På restaurangprinsen.eu,deras hemsida, beskriver de restaurangen så här:
"Ett brasserie och bistro mitt i stan! En antik miljö i en modern bistro som lägger ned kärlek på mat, vin och en personlig varm servicei en patinerad atmosfär - sedan 1897!"
Allting var jättefint och de flesta gästerna var eliten i Stockholm. Jag fick t.ex. servera Magnus Uggla.

Det jag har fått göra under praoen är att duka, plocka bord, vika servetter, putsa bestick och hälla upp massor av olika drycker. När jag kom första dagen visade de mig runt på restaurangen och jag fick lära mig deras rutiner. 

Arbetsmiljön på restaurangen var något väldigt viktigt. Man skulle vara noga med att
tvätta händer m.m. för att undvika sjukfaktorer. Personalen på restaurangen trivdes mycket bra och alla var mycket trevliga. Chefen på restaurangen har stort ansvar för löner, att friskfaktorerna fungerar och massor av andra saker, som att det ska vara regelbunden städning och samma regler ska gälla för alla. Det med friskfaktorerna regleras bland annat av arbetsmiljölagen.

Det finns också något som heter friskfaktor och det är vad man kan underlätta för att må psykiskt bra.

I restaurangen så är den fysiska miljön mycket viktig och då menar man ljud och ljus. Man måste hela tiden tänka på hur det skulle se ut utan ljus. Och sedan vad händer om vi inte har ljud? Kan man underlätta skador m.m?

Sedan så finns det också något som heter psykiska miljön och det är något man får arbeta med hela tiden. Ett ex. är all stress under lunchen och kvällarna. Det blir stressigt under lunchen och kvällarna för att man får massor av beställningar samtidigt och man bli då frustrerad vet inte riktigt vad man ska göra och vem som har gjort vad. Det gäller att man är noggrann, eftersom gästerna är kräsna.

Sedan ska man vara social mot alla på arbetsplatsen och det menas med att man ska kunna kommunicera med allt och alla. Man ska inte vara otrevlig utan man ska vara snäll så att alla trivs. Då trivs man även bättre själv.

Jag intervjuade två personer(Cecilia och Ulla) de svarade nästan likadant så det den ena inte sade, svarade den andra. Sammanställning av intervjerna:

Det jobbar ungefär 40 stycken på arbetsplatsen. Fördelningen mellan män och kvinnor är väldigt ojämn. Det är ungefär 70% män på arbetsplatsen och resten 30% kvinnor.

*För att få jobba på arbetsplatsen måste man ha gått i en resturangskola. Man ska ha 6 års yrkesvana och sedan ska man t.ex. ha vinkunskaper.

*Den jag intervjuade valde inte riktigt detta yrke. Hon jobbade först på försäkringskassan och sedan blev tillfrågad om hon kunde ställa upp och jobba i en resturang en dag p.g.a att det var brist på personal. Hon hade aldrig jobbat inom resturangbranchen innan och ställde upp den dagen och sedan tyckte hon det var enormt roligt och fick sedan anställning i branchen och så sade hon upp sig på försäkringskassan.

*Arbetstiderna på resturangen är skift och sedan har man ingen "normal" lunch, utan man äter före lunchrushen börjar.

*Arbetsmiljön på resturangen är mycket bra. Det är rent och frächt men det finns det en del risker. Ett e.x. är trapporna i resturangens kök. Det är 2 våningskök. Du kan halka eller ramla i trappan om du inte är uppmärksam.

*Arbetet är väldigt fysiskt krävande. Det föregår massvis med stress i resturangen speciellt under lunchen från 11.30-13.30. Man blir stressad när allt folk kommer samtidigt och man ska vara på alla platser samtidigt. Nästan alla i personalen kommer  10.30-14-30 och från 14.30-17.00 kan de t.ex. gå och träna eller annat. Sedan kommer de tillbaka till resturangen för att jobba kväll.

*Ljudnivån på arbetsplatsen är förfärlig. Det är en riktig hög ljudnivå på resturangen, speciellt under lunchen. En av sakerna till varför det är hög ljudnivå kan vara för att det finns mycket klinkers t.ex. på golvet och sedan är det riktigt högt tak. Dessutom blir det mycket "klirr" av alla bestick och tallrickar.

*De 3 största fördelarna med arbetet är att man får träffa folk, det är mycket att göra och man jobbar med så många olika personer. Nackdelarna på resturangen är arbetsskador, förslitningsskador och de oregelbundna arbetstiderna.

*Ingångslönen på resturangen bestäms efter avtal mellan chef och person. Lönenivån inom restaurangbranschen är en av de sämsta lönerna i hela arbetsmarknaden, enligt dem själva. De intervjuade anser att man inte kan påverka sin lön sin lön på något sätt alls. Det finns heller inga speciella förmåner inom arbetet, anser dem. Men chefen har inte samma åsikt.

*Män och kvinnor i resturangen har exakt likadan lön. Det är ingen diskriminering mellan män eller kvinnor man får den lön man bestämt med chefen beroende på arbetsuppgifterna och vilka tider man jobbar.

*Det fackförbund som gället på arbetsplatsen är HRF= Hotell Resturang Förbundet
 HRF skickar personer som gått i en resturang skola eller någon slags utbildning i minst 6 år. De får testa att jobba och sedan väljer chefen ifall de får jobba kvar eller ej.

*Den jag intervjuade sade också att jobba inom resturangbranchen är ingen rekomendation, pga. ovan nämnda nackdelar.

Egna tankar

Arbetsmiljön var mycket bra och det var inte som under 1800-talet på industriella revolutionen i Sverige. Det var mycket renare, man hade skyddade maskiner och sedan hade man tillgång till fordon fram och tillbaks till jobbet. Det dåliga med fordon som t.ex. bilar, bussar eller tåg är att de släpper ut massor av avgaser som vi människor inte behöver andas in. Växterna behöver koldioxid men vi människor behöver syra från växterna. Jag tycker att förbättringen sedan den industriella revolutionen är mycket bra för att då minskar man sjukfaktorerna.
Jag tycker att det är bra att de endast tar emot folk med 6 års erfarenhet eller mer för att då blir det proffsigare och man kan lita på personen så att det blir rätt.
Själv har jag tyckt att det har varit enormt roligt att praoa. Jag praoade mellan klockan 10.00-16.00/16.30 Man fick ta del av hur det är att komma ut i arbetslivet. De uppskattade mitt arbete väldigt mycket och jag fick en brosch som det står Prinsen på. Denna får inte alla utan endast sådana som de anser är ambassadörer för restaurangen.




Här är länken till restaurangen, där ni kan hitta lite bilder och annant smått och gott. Glad påsk!!
http://restaurangprinsen.eu/ 


Johannas prao på Akademiska sjukhuset i Uppsala


Tjenare!
Under vecka 14 så har jag praot på avdelningen 70B1 på Akademiska sjukhuset i Uppsala. På avdelningen så håller man på med kärlkirurgi. Inga operationer pågår på den avdelningen, utan det görs i operations avdelningen. På avdelningen jag var på så förbereds patienter inför operationer och efter operationen så återhämtar de sig även där. Det finns 10 salar där alltifrån 1- 4 patienter är. Det finns även ett förråd, ett kök, ett städrum, duschar, reception och ett medicinrum. När man kommer in på avdelningen 70B1 så ser man en stor whiteboard tavla. Där har personalen delats in i arbetslagg som består av en sjuksköterska och en undersköterska. Sköterskan och undersköterskan får då sen patienter som de ska ta hand om och några sysslor som behövs göra. Det är även viktigt med hygienen på såna här arbetsplatser för att undvika smittor. Så personalen har arbetskläder, och när dom ska ta hand om en patient så behöver man ha förkläde och handskar. Det är även viktigt att använda handsprit så det sitter uppe handsprit vid varje dörr och i salarna.

Jag gick med två personer och det var Åsa och Jeanette. De var både jätte snälla och sociala. Alla andra på avdelning var också väldigt trevliga och pratglada. På min prao plats så fick jag bädda sängar, dela ut matbrickor, mäta blodtryck, följa med när de pratade med patienter m.m. Jag tycker att både den fysiska och den psykiska arbetsmiljön var bra, det var fräscha och rena lokaler, bra upplyst, de var bra organiserat i alla hyllor och förråd så det är enkelt att hitta saker, det var även bra ljudnivå och all personal var trevliga med patienterna och med sina arbetskamrater. Jag läste i Arbetsmiljö boken att de flesta som jobbade på sjukhus var missnöjda med den psykiska arbetsmiljön, men jag tyckte att den var väldigt bra på den avdelningen jag va på. På rasterna så sitter alla i personalrummet och pratar om va det upplevt under dagen eller va de t ex gör på fritiden. Så den psykosociala arbetsmiljön på arbetsplatsen är väldigt bra, jag tror att personalen på arbetsplatsen umgås även med varandra på sin fritid. Jag tror detta kan bidra till att det är en så bra psykosocial arbetsmiljö på arbetsplatsen. 

Jag intervjuade Jeanette Nielsen som är undersköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Det jobbade 10 st på ett arbetspass och man har två arbetspass per dag. Sammanlagt så jobbar det runt 30 st på den avdelningen men alla jobbar som sagt inte samtidigt. Det jobbar mest kvinnor på avdelningen det finns bara en sköterska och två undersköterskor som är killar. Det är nästan bara sköterskor och undersköterskor på avdelningen, det går ibland runt 1- 4 läkare och kollar så att allt går bra. Det är mer män än kvinnor som är läkare.

Om man ska bli undersköterska så ska man ha gått omvårdnadsprogrammet efter gymnasiet.
Jeanette valde jobbet som undersköterska för hon tycker att det var intressant och lärande, hon gillar även att arbeta med människor.

Man arbetar sammanlagt åtta timmar och femton minuter på en dag och man har sammanlagt fyrtiofem minuters rast. Hon tyckte att arbetsmiljön var bra fysiskt med t ex lampor och lokaler, men att det också var en ganska krävande arbetsmiljö både fysiskt och psykiskt. Riskerna med arbetet är att man t ex kan råka sticka sig i fingret eller skära sig på något vasst, man kan också utsättas för ganska tunga lyft om man t ex ska lyfta en ganska tung patient. Stress kan också förekomma men inte så ofta. Det kan bli stressigt om t ex en patient plötsligt mår sämre eller om något kommer upp som man inte räknat med att göra.

Det som Jeanette tyckte var de tre bästa fördelarna med arbetet är att det är lärorikt, att man får arbeta självständigt och arbetskamraterna. Nackdelarna med arbetet är att det kan bli stressigt ibland, tunga lyft och att arbetstiderna ibland kan bli jobbiga. Löneförmånerna inom arbetet är att man får gratis träning, t ex så kan man få gå olika kurser inom sjukvården gratis. Jeanette visste inte riktigt om män och kvinnor hade samma lön men hon trodde att det var olika. Fackförbundet för undersköterskor är kommunal och för sjuksköterskor så är det vårdförbund.

Det var allt, ha ett bra påsklov! Glad Påsk!  

Paulinas Prao


Hejsan! Jag har Praoat på café Cloud i Kista, och även på bageriet Complé. Det är samma ägare som äger tre Caféer i Kista, och även ett bageri/kök. Så jag har varit lite överallt och provat på. Men mest på Café Cloud. Jag tycker att det har varit roligt, men det blev lite långtråkigt på mornarna för då var det inte så mycket folk, så då stod man bara i caféet och väntade på att någon skulle komma och köpa något. Jag fick lära mig att ta hand om kassan, göra olika maträtter/bakelser och drickor.  Det kunde bli rätt så högljutt ibland. Genom att caféet ligger precis bredvid en lekhörna för barn. Nere i bageriet så var det många maskiner som var igång och lät högt. Trivseln på caféet och i bageriet var bra. Det var rent och fräscha lokaler.
Relationerna mellan dom anställda var jätte bra. Alla var trevliga och skämtade med varandra.

Hur många arbetar på arbetsplatsen? Hur är fördelningen mellan kvinnor och män?
Det är mellan 20-30 anställda. Mer än hälften av dom anställda är män. De kvinnor som arbetar här är oftast uppe i caféet och serverar. Männen bruka vara i både bageriet och i caféerna.

Vilken utbildning måste man ha för att få jobba på arbetsplatsen?
Om man ska stå i caféet så är det ingen speciell utbildning man måste ha. Men om ska jobba i bageriet/köket är det bra om man är utbildad till Bagare/Kock.

Hur är arbetstiderna? 
Hur lång är lunchen?
Arbetstiderna kan variera från vecka till vecka. Men om man ska jobba i caféet så är det 9.00-17.00. ibland kan det även vara 9.00-21.00. På morgonen så har man en rast i en kvart. Där man brukar äta sin frukost. Sen har man lunch i en halvtimma, och sedan har man en till rast på 15 minuter senare på eftermiddagen. Men om man ville så kunde man lägga ihop rasterna så man fick en timmas lunch.

Hur är arbetsmiljön? 
Finns det risker i arbetet? 
Är arbetet fysiskt krävande? 
Förekommer det stress och i så fall på vilket sätt?
Hur är ljudnivån på arbetsplatsen?
Arbetsmiljön försöker vi hålla på topp. Men nere i bageriet är det lätt att det kan bli lite smutsigt ibland. Genom att vi är så många som bakar och spiller. Men det är viktigt att det är rent och fräscht, så självklart gör vi alla vårat bästa med att hålla efter oss. När man arbetar nere i bageriet så krävs det fysiskt arbete. Man både bär tunga saker och arbetar med händerna. Vilket kan leda till att man kan få ryggskador. Det kan också vara högaljud i bageriet, på grund av alla maskiner som är igång ibland. Det är också högaljutt på caféerna. Eftersom att dem ligger i ett köpcentrum som det brukar vara mycket folk i.
Det kan bli stressigt när det är många kunder. Vilket kan skada en psykosocialt.

Vilka är de tre största fördelarna med arbetet? 
Vilka nackdelarna finns det?
Det är ju såklart att man får träffa (oftast) trevliga kunder, och arbetskamraterna är trevliga. Det är ju också väldigt roligt att baka!
Nackdelarna är att det kan bli högljutt, och att det är många tunga saker som man ska bära från café till café.

Mina fördelar: gratis god mat och fika! :D

Under industriella tiden var arbetsmiljön väldigt dålig. Maskinerna som man använde hade oftast inget skydd omkring sig. Så det var väldigt lätt att man kunde skada sig. Nu idag så är vi bra på att använda skydd som hjälper oss mot skador och sådant. Det var barn som arbetade, och dagarna va långa. Nu idag så har Sverige satt en ålder på när man får börja jobba.  Under den tiden så fanns det inte heller arbetsmiljölagar. Vilket finns idag. Men det finns fortfarande länder runt om i världen som inte har det.





 


GLAD PÅSK! :D

Fribergaskolan- Idas Prao

Hej!
Under den här veckan så har jag praoat på Fribergaskolan som ligger i Danderyds komun. Det är en kommunal skola där ca 460 elever går på. Det jobbar 45 lärare på den här skolan och 50 om man räknar med övrig personal som mat tanter, vaktmästare och IT-konsulter. Fribergaskolan är en modern skola där man försöker förbereda eleverna för framtiden de satsar mycket på datorisering och under höstterminen 2012 så ska varje elev få en MacBook . Den fysiska arbetsmiljön är trevlig på skolan det ser ut som ett vanligt högstadium men eleverna har hängt upp massa bilder, målningar och statyer som de har gjort under bildlektionerna. Den psykosociala arbetsmiljön är viktig här på Friberga, det är en skola som jobbar i mot mobbing och de märks i både klassrummen och korridorerna för att det är sällan någon som är utanför och de har roligt.

Jag praoade som SO-assistent till Patrik Eriksson och fick chansen att undervisa under onsdagen. Jag hade 3 lektioner med arbetslaget 7 A ( de tre klasserna var 7 A 1, 7 A 2 och 7 A3 ) . De höll på med Biblisk Historia och Systerreligonerna. Jag gav dem två arbetsblad som de fick arbeta med och sen gick vi igenom svaren på tavlan. Det var kul och man lärde sig mycket utav det. Jag märkte att man bör tala högt och tydligt och gå igenom det dem ska hinna med under lektionen och att man ska vara säker på sin sak och att ha bra självförtroende är en bra kvalitet att ha om man ska jobba som lärare. Men om läraren tycker att området är kul så smittar det av sig på eleverna. En bra lärare ska vara kunnig med självförtroende och dessutom gillar sitt arbete och eleverna. Men humor är plus i kanten.

Min intervju med Patrik.


Patrik Eriksson är en glad man i sina bästa år. Han vet inte riktigt varför han blev lärare men han tyckte att   historia och religion är två mycket roliga ämnen. För att kunna bli lärare så måste man ha lärarhögskoleutbildning. Ens arbetsschema varierar varje termin men man jobbar generellt 45 tim i veckan. Patrik beskriver sitt arbete som givande och han gillar att jobba med unga människor. Det är mycket frihet i yrket även fast lärare ska följa en kursplan men samtidigt som att det är en givande och roligt yrke så kan det bli slitet beskriver han det som. En högskolelärare i Stockholms området tjänar runt 25.000 i månaden men det finns en sak som heter individuell lönepenning så om man jobbar extra eller extra bra så får man mer pengar som kompensation. Förut så var det så att alla fick samma lön eftersom att de jobbade med samma yrke dvs Lärare. Att vara lärare var en jobb för kvinnor men det finns många manliga lärare. På Fribergaskolan så är ungefär hälften av lärarna män. Och männen får faktiskt högre lön än kvinnorna men det är något som inte är så ovanligt i vårt samhälle trots att det är något som motarbetas.
Friskfaktorer och sjukfaktorer är ganska så individuellt enligt mig eftersom att någon kanske blir stressad hur lätt som helst och mår psykiskt dåligt under en lång period medan andra inte alls blir stressade.
Men generellt sätt så är några Friskfaktorer att man får träffa mycket människor och ha kul på sin arbetsplats och fika i lärarrummet under sin lediga tid under dan, och att få se elever utveckla sin kunskap. Sjukfaktorer är oftast att man blir stressad av arbetsmiljon och det kan slita på kroppen t.ex om skolan/klassen låter mycket så kan man få nedsatt hörsel och tinnitus. Sen finns det ju risker som inte är så vanliga som att man kan ramla i en trappa i bryta benet eller snubbla på en sladd och stuka foten.

Jag fick träffa en av skolans skyddsombud Nicklas Nordlander som berättade lite om hur det är att vara skyddsombud. Ungefär mellan två till tre veckor innan det obligatoriska skyddsronden ska genomföras vilket den gör varje läsår så skickar han iväg ett mail till sina kollegor om det känner att något ska behövas tas upp på mötet. Han har även samtal med elevskyddsombudet som har information om vad eleverna tycker ska förbättras på skolan. Det är hans uppgift att se till att skolan är en säker arbetsmiljö och se till att den uppfyller arbetsmiljölagen. På den här skolan så finns det två stycken fackförbud, lärarförbudet och lärarnas riksförbund.

Det finns en lärarbrist i nuläget och det kommer säkert att öka i framtiden så att det kommer att finnas många platser. Det är lite synd eftersom att lärarna är en av de viktigaste jobben i samhället anser jag.
Det har varit kul att praoa på den här skolan eftersom att alla har varit trevliga både lärarna och eleverna. Men det var lite jobbit att åka in hit på morgonen eftersom att det är en rätt så lång resa hit om man åker kommunalt det tog ca 1 och en halv timme att ta pendeln och buss.

Tack för mig och Glad Påsk! 
IDA NYFELT

PRAO V.13-14 2012 PAULIINA


Bakgrund

På min PRAO har jag varit 2 veckor på en reklambyrå på Surbrunnsgatan 33 i Stockholm. Reklambyrån heter Pool och byrån gör mycket reklam åt olika företag som Gröna Lund.

När jag kom till Pool den första måndagen fick jag ett eget skrivbord och en egen dator som jag skulle ha under dem två veckorna jag var där. Jag har fått göra mycket varierade arbetsuppgifter till exempel egna visitkort, reklaminspelning och städat förråd. Pool grundades år 1998 av delägarna Hanna Steiner och Arvid Axland. Dem och Jenny Åberg Hüttner driver fortfarande firman. Genom åren så har Pool vunnit många priser för bra jobb. Dem är även anlitade som föreläsare för att kunna förmedla deras arbetsmetod till andra företag. Citatet som följer summerar verksamheten idag.

”Från starten var vi specialiserade på kommunikation i digitala kanaler och lösningar som bygger relationer och skapar respons. Den kompetensen förblev vår bas när vi breddade vår verksamhet och blev fullservicebyrå några år senare. Interaktion med och mellan konsumenter ansåg vi nämligen inte var bundet till internet.” (http://www.pool.se/#/om-pool)


Inledning

Arbetsmiljön är något som är viktigt på ett jobb. Personalen som jobbar på ett företag ska må bra och känna att dem trivs på sitt jobb. En chef på ett företag har i ansvar att se till att friskfaktorerna fungerar och utvecklas så att inte sjukfaktorerna blir allt fler. Detta regleras bland annat av arbetsmiljölagen.

En del av arbetsmiljön är den fysiska miljön. Det kan till exempel vara lokalerna, möblerna och belysningen. Den psykiska arbetsmiljön på ett företag handlar om att personalen ska må bra och att man inte ska ha för stor arbetsbelastning. Om dem inte mår bra så kan det leda till att dem måste sjukskriva sig. Sociala arbetsmiljön betyder att personalen har goda relationer med varandra. Tillsammans kallar man dem för psykosociala arbetsmiljön.  


Arbetsmiljö då och nu

Arbetsmiljön under industrialiseringen i Sverige var mycket dålig och det var en större risk att skada sig under de oftast mycket långa arbetspassen. Att kunna producera och leverera var viktigare än säkerheten.  Idag har alla anställda ansvar i arbetsmiljöarbetet och se till att saker som är riskfaktorer byts ut eller lagas. Nu går man regelbundet skyddsronder för att se till att allt är bra både fysiskt och psykiskt. Dem som representerar de anställda i skyddsronderna kallas skyddsombud. År 1978 trädde arbetsmiljölagen (AML) i kraft den är till för att arbetsmiljön ska vara bra. I häftet Arbetsmiljö- Så funkar det har jag tagit följande text som jag anser beskriver syftet med AML:

 syftet med lagen är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att skapa en bra arbetsmiljö.” (sid.10, Arbetsmiljö så funkar det)


Intervju med Kristin Sköldebäck

Jag har valt att intervjua Kristin Sköldebäck som var min handledare under dem två veckorna på Pool.

Idag är det 22 stycken som är anställda på företaget Pool. Det är några fler killar än tjejer. För att bli anställd på företaget Pool krävs olika utbildning för olika arbetsuppgifter. Till exempel en projektledare behöver utbildas på en högskola eller IHM Business School. Utvecklarna har gått på Hyper Island eller Chalmers. De som jobbar med reklam ska ha gått en utbildning på Forsbergs eller Stockholms Universitet, Copywriter (Copy) eller Art Director (AD). Kristin som är produktionsledare har gått RMI Bergs på Grafiska Institutet.

Arbetstiderna på företaget är 8 timmar per dag inklusive 1 timmes lunch. Kristin tycker att arbetsmiljön är bra och hon kan vara med och påverka den. Enligt henne finns det inga risker att jobba på arbetsplatsen. Ljudnivån i lokalen är bra men ibland så kan den höjas. Stress kan förekomma när kunderna vill ha levererat så fort som möjligt eller är missnöjda. Under sommartider har dem mycket att göra.

Dem tre största fördelarna med arbetet är: positiv energi, bra relationer med arbetskamrater, kunder och leverantörer och slutligen det är flexibelt. Dem nackdelar som finns är: stressen och ibland så händer det att man måste jobba övertid. Man har ett lönesamtal per år och hennes lön ligger på cirka 40 000 kr/mån. Hon känner inte till vad de andra tjänar och hon vill inte prata lön med sina arbetskollegor. Hon vet därför inte om det finns skillnader mellan män och kvinnors lön. Fackförbundet hon är med i heter Unionen (HTF). Hon anser att det är ett dåligt engagemang med fackförbund när man arbetar inom reklambranschen.


Sammanfattning/egna tankar

Det har varit mycket trevligt att vara på Pool i 2 veckor. Jag har blivit väl omhändertagen och jag alltid haft jobb att göra. När jag har läst i tidningar och sätt reklam så har jag absolut inte tänkt på att det är så mycket jobb bakom reklamen. Men det har dock varit jobbigt att åka buss och tåg varje dag. Jag ska nog jobba med något som ligger närmare där jag bor när jag blir stor eller ska jag ha bil så jag kan köra till jobbet.

Jag tycker att arbetsmiljön är riktigt bra på Pool. Det är fräscht och nytt! Om man ska jämföra med andra arbetsmiljöer i Sverige så tror jag att den här är en av dem bättre. Relationen mellan dem som jobbar är bra. De pratar och skrattar tillsammans både på jobbet och även utanför.

Att personalen har olika löner tycker inte jag är bra. Jag tycker att alla som jobbar med samma saker ska har samma lön, så att ingen får mer eller mindre. Att personalen inte pratar med varandra om sin lön kan jag på ett sätt förstå. Om jag skulle få reda på att en person som jobbar med samma sak som jag och skulle få mer i lön skulle jag nog bli fundersam och besviken. Kanske gör man ett sämre jobb än personen och det vill man ju inte.

Om man inte vet vad man ska gå för utbildning men vet vad man vill jobba med så kan man gå till en SYO-konsult. En SYO-konsult kan hjälpa en att hitta den rätta utbildningen och den rätta skolan man ska gå på för att lära sig. Att ett jobb behöver ha så mycket olika utbildningar är bra tycker jag. För då kan personer själv välja vad dem vill jobba med. Så att man inte jobbar med något som man egentligen inte vill utan gör något som man vill och tycker är roligt. För att kunna arbeta inom reklambranschen så kan man välja många olika utbildningar. På Pool så jobbar många personer med olika saker och har utbildningar.

Som arbetstagare väljer man själv vilket fackförbund som man vill ansluta sig till. En avgift måste man betala om man vill ingå i ett fackförbund men då kan man också bli hjälpt om man får problem på sin arbetsplats. Jag har ingen aning om vad dem andra som jobbar på Pool är med i för fackförbund, men jag skulle tro att det är samma som Kristin är med i det vill säga Unionen (HTF). Det är inte bara dem som jobbar med reklam som är med i Unionen (HTF) det kan vara andra yrkesgrupper som till exempel kontorister, ekonomer med mera. Jag har inte så mycket kunskap om fackförbund, förhoppnings vis har jag det när jag blir äldre och ska börja jobba. Men att jag ska vara med i ett fackförbund när jag börjar arbeta är ingen tvekan. Det verkar bra att vara det.

 Den fysiska arbetsmiljön behöver absolut inte vara helt och rent och det behöver inte vara nytt heller. Det behöver inte vara en ny lokal för att personalen som jobbar i lokalen ska må bra. Personalen kan i vissa fall må bättre i en gammal än i en ny lokal.  Det kan bero på att lamporna är för skarpa så att man snabbare blir trött eller att lokalerna inte är anpassade till verksamheten.  


Källa

Arbetsmiljö så funkar det