Jag vaknade
klockan 07:40 och jag skulle börja jobba klockan 08:00 på IFL Kämpasten . Jag
tog en banan och satte mig på moppen och åkte iväg mot praon. Jag kom in och
kände lukten av frukosten som höll på att bli förberedd, det luktade jättegott.
jag klädde på mig min kockklädsel ungefär vid 08:05 och sen började jag jobba.
Jag slutade vid 3 på eftermiddagen och det var en helt okej tid tyckte jag.
Känslan
när man jobbar i ett kök är att man måste vara ganska alert men ändå ganska
avslappnad, man kan inte bara stå och vara oseriös men man ska också ha väldigt
kul. Det hade vi också. Stämningen var avslappnad och vi skämtade mycket.
Personalen och kökschefen hade inte så stor skillnad på det dom gjorde i köket,
båda lagade mat och det var egentligen ingen som styrde och ställde i köket.
Men det funkade väldigt bra ändå.
När vi började
med lunchen så såg man redan då att den skulle bli jättegod. Det tog ca 3 timmar
att laga maten till 65 gäster. Jag och Benjamin var jättehungriga och satt och
bara väntade på att vi skulle få gå ut till matsalen och ta mat. Vi trodde att
det skulle bli kött, potatisgratäng och sås.
När vi fick
lunch så sprang vi ut och var först att ta mat. Som vi trodde så var det kött
med potatis gratäng och sås.
När jag såg
att vi skulle laga mat åt 90 gäster på lunchen så trodde jag att det skulle bli
jättestressigt men det blev inte det, vi tog det i en relativt lugn takt. Jag trodde
också att dom skulle vara mer hårda mot oss och att vi inte skulle få göra
något speciellt, men det fick vi, jag fick steka och smaktillsätta köttbitar
och olika grytor och såser. Det var också roligare än vad jag hade väntat mig.
Det var
bland det godaste jag någonsin ätit, det var perfekt. Detta var dock den sista
dagen vi praoade. De måltiderna vi hade dagarna innan var också väldigt goda,
till och med fisken var jättegod och jag brukar inte gilla fisk så mycket. Det
var nog roligast att laga pizza bullar, det var som små pizzor som jag fick
lägga på ost, skinka och tomatsås på som vi sen rullade som bullar. Det var också gott. När man stod i köket i 3
timmar i sträck och bara hackar eller skalar något så fick jag skit ont i
ryggen så att ibland fick jag ta en liten paus för att sitta ner.
Den sista
dagen fick jag och Benjamin baka två sorters kakor, vi trodde att vi skulle
göra fel. Det var precis det vi gjorde också så att när vi trodde vi var klara
så sa kökschefen att vi hade gjort dom för stora och vissa för små, så att han
sa gör om gör rätt och degade ihop alla igen. Vi gjorde ca 60 choklad och 60
citron kakor på den eftermiddagen.
Under dessa
två veckor så var det nästan samma sak varje dag, men det blev inte tråkigt på
något vis utan det var lika roligt som första dagen. Det var också intressant för
att man fick lära sig att laga olika maträtter och man fick se hur man gjorde
olika saker. Man fick också se hur det är att jobba på ett konferens kök.
// Viktor Wallén
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar