torsdag 29 november 2012

Köket på praon


Jag vaknade klockan 07:40 och jag skulle börja jobba klockan 08:00 på IFL Kämpasten . Jag tog en banan och satte mig på moppen och åkte iväg mot praon. Jag kom in och kände lukten av frukosten som höll på att bli förberedd, det luktade jättegott. jag klädde på mig min kockklädsel ungefär vid 08:05 och sen började jag jobba. Jag slutade vid 3 på eftermiddagen och det var en helt okej tid tyckte jag.

 Känslan när man jobbar i ett kök är att man måste vara ganska alert men ändå ganska avslappnad, man kan inte bara stå och vara oseriös men man ska också ha väldigt kul. Det hade vi också. Stämningen var avslappnad och vi skämtade mycket. Personalen och kökschefen hade inte så stor skillnad på det dom gjorde i köket, båda lagade mat och det var egentligen ingen som styrde och ställde i köket. Men det funkade väldigt bra ändå.

När vi började med lunchen så såg man redan då att den skulle bli jättegod. Det tog ca 3 timmar att laga maten till 65 gäster. Jag och Benjamin var jättehungriga och satt och bara väntade på att vi skulle få gå ut till matsalen och ta mat. Vi trodde att det skulle bli kött, potatisgratäng och sås.
När vi fick lunch så sprang vi ut och var först att ta mat. Som vi trodde så var det kött med potatis gratäng och sås.
När jag såg att vi skulle laga mat åt 90 gäster på lunchen så trodde jag att det skulle bli jättestressigt men det blev inte det, vi tog det i en relativt lugn takt. Jag trodde också att dom skulle vara mer hårda mot oss och att vi inte skulle få göra något speciellt, men det fick vi, jag fick steka och smaktillsätta köttbitar och olika grytor och såser. Det var också roligare än vad jag hade väntat mig.

Det var bland det godaste jag någonsin ätit, det var perfekt. Detta var dock den sista dagen vi praoade. De måltiderna vi hade dagarna innan var också väldigt goda, till och med fisken var jättegod och jag brukar inte gilla fisk så mycket. Det var nog roligast att laga pizza bullar, det var som små pizzor som jag fick lägga på ost, skinka och tomatsås på som vi sen rullade som bullar.  Det var också gott. När man stod i köket i 3 timmar i sträck och bara hackar eller skalar något så fick jag skit ont i ryggen så att ibland fick jag ta en liten paus för att sitta ner.

 Den sista dagen fick jag och Benjamin baka två sorters kakor, vi trodde att vi skulle göra fel. Det var precis det vi gjorde också så att när vi trodde vi var klara så sa kökschefen att vi hade gjort dom för stora och vissa för små, så att han sa gör om gör rätt och degade ihop alla igen. Vi gjorde ca 60 choklad och 60 citron kakor på den eftermiddagen.

Under dessa två veckor så var det nästan samma sak varje dag, men det blev inte tråkigt på något vis utan det var lika roligt som första dagen. Det var också intressant för att man fick lära sig att laga olika maträtter och man fick se hur man gjorde olika saker. Man fick också se hur det är att jobba på ett konferens kök.
 // Viktor Wallén 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar